Vlčí máky zachraňují příběhy bojovníků za svobodu. Začala sbírka ke Dni válečných veteránů

Lidé po celém Česku si mohou od pátku koupit červené květy vlčích máků. Přispějí tak především na sbírání příběhů válečných veteránů, na jejichž hrdinství by se nemělo nikdy zapomenout. Veřejnou sbírku na projekt Paměť národa pořádá nezisková organizace Post Bellum. Akce potrvá do 14. listopadu. Den veteránů připadá každoročně na 11. listopadu, protože tehdy v roce 1918 skončila první světová válka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlčí máky zachraňují příběhy bojovníků za svobodu. Začala sbírka ke Dni válečných veteránů

Vlčí máky zachraňují příběhy bojovníků za svobodu. Začala sbírka ke Dni válečných veteránů | Zdroj: Post Bellum

Dobrovolníci s pokladničkami budou ve všech čtrnácti krajích Česka. Lidé mohou koupí vlčího máku vyrobeného z červeného plátna přispět na celkem osmi stovkách míst po celé republice.

„Lidé si od nich mohou vzít a na klopu připnout červený květ a symbolicky tak vyjádřit úctu válečným veteránům. Přispět do pokladničky je možné libovolnou částkou,“ uvedla Jana Holcová z Post Bellum. Přispívat se dá podle ní také online, a to konkrétně na webu Denveteranu.cz.

Před smrtí ho zachránili nacisté. Válku chtěl přežít v díře, kterou si vykopal vlastníma rukama

Číst článek

Část peněz opět poputuje na zaznamenávání příběhů hrdinů pro další generace. „Výtěžek ze sbírky jde na další natáčení a uchovávání příběhů veteránů a účastníků druhého a třetího odboje pro sbírku Paměť národa,“ dodala.

Letos poprvé pak Post Bellum hledá partnera na sociální pomoc válečným veteránům druhé světové války a účastníkům druhého a třetího odboje.

„Chceme najít zkušeného člověka, důvěryhodnou partu lidí, organizaci, občanský spolek, se kterými zorganizujeme rozličnou sociální případně zdravotnickou či jinou i věcnou pomoc. Naše sbírka se ohromně rozrostla a už loni jsme uvažovali, že část vybraných peněz dáme na sociální služby nejstarším občanům, kteří se nasadili v boji za svobodu. Letos se do toho chceme konečně pustit,“ říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel Paměti národa.

Loni se ve sbírce vybralo téměř 1,3 milionu korun. Vlčí máky mohou lidé za dobrovolný příspěvek získat od Paměti národa už po páté. Letos sbírka potrvá od 1. do 14. listopadu.

O sbírce

Projekt Paměť národa je sbírkou vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí dvacátého století, kterou spravuje právě nezisková organizace Post Bellum.

‚Táhněte do Německa!‘ Přečtěte si životní příběh sudetského Němce z antifašistické rodiny

Číst článek

„Natáčením vzpomínek válečných veteránů jsme kdysi začali, natáčíme je od roku 2001. Stihli jsme zachytit i ty slavné legendy jako třeba armádního generála a pozdějšího vězně komunismu Tomáše Sedláčka, generála Františka Peřinu nebo Františka Fajtla. Ale vyzpovídali jsme i mnoho dalších, veřejnosti většinou neznámých veteránů,“ vysvětluje Kroupa.

„Dokumentujeme příběhy i z protikomunistického takzvaného třetího odboje. Jejich příběhy vyprávíme pak dál, třeba v dokumentech Příběhy 20. století,“ dodává. Tyto příběhy pravidelně vysílá také Český rozhlas a některé najdete i na serveru iROZHLAS.cz.

V Česku nyní podle Post Bellum žije 373 válečných veteránů z druhé světové války, 31 válečných veteránů protikomunistického odboje, 14 653 novodobých válečných veteránů a další tisíce lidí, kteří v průběhu svého života aktivně bojovali za svobodu a demokracii.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme