Demokraté v Senátu končí se zdůvodněním impeachmentu. Pak začnou právníci hájit Trumpa

V ovzduší okázalé nevšímavosti republikánů a rostoucí únavy všech zúčastněných v pátek žalobci z řad opozičních demokratů zahájili třetí, poslední den předkládání argumentů, které mají podpořit ústavní žalobu proti prezidentu Donaldu Trumpovi. Šéf Bílého domu je obviněn ze zneužití úřadu a obstrukcí Kongresu, čehož se měl dopustit pokusem zjednat si podporu Ukrajiny v kampani před listopadovými prezidentskými volbami.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký Senát

Americký Senát | Foto: Senate TV | Zdroj: Reuters

Zdůvodnění žaloby je na programu impeachmentu od středy, demokraté zatím vyčerpali necelých 16 z 24 hodin vymezených pro své projevy. Prezentace argumentů by tak v pátek měla skončit kolem desáté hodiny večerní místního času (v sobotu kolem 5.00 hodiny SEČ ráno).

Od soboty 16.00 hodin SEČ pak dostane slovo Trumpova obhajoba, jejímž protiargumentům by měli senátoři naslouchat do úterý. List The New York Times s odvoláním na vedení republikánského senátního klubu napsal, že tato procedura by mohla skončit o den dřív, tedy už v pondělí. V neděli Senát nezasedá.

After having been treated unbelievably unfairly in the House, and then having to endure hour after hour of lies, fraud & deception by Shifty Schiff, Cryin’ Chuck Schumer & their crew, looks like my lawyers will be forced to start on Saturday, which is called Death Valley in T.V.

13:37 – 24. 01. 2020

8469 47087

Prezidentovi se sobotní termín pro zahájení obhajoby nezamlouvá. Na twitteru v pátek upozornil, že v sobotu se v Americe nikdo nedívá na televizi. „Vypadá to, že mí právníci budou muset začít v sobotu, která je pro televize mrtvá,“ napsal Trump.

Třetí den impeachmentu: žalobci dokládali obvinění, podkopávali předem očekávané protiargumenty

Číst článek

Zájem veřejnosti o ústavní žalobu ale podle amerických médií stejně opadá. Hlavní celostátní televizní stanice nezařazují do programu obsáhlejší přenosy ze senátního pléna, v hlavním vysílacím čase dávají přednost populárním seriálům a večerním show.

Další harmonogram ústavní žaloby závisí na případném předvolání svědků. Republikáni zatím takový postup odmítají, což by znamenalo, že závěrečné hlasování o osudu prezidenta by se mohlo po zhruba dvoudenním pokládání senátorských dotazů odehrát ještě v příštím týdnu. V opačném případě bude impeachment pokračovat i po prvním únorovém víkendu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme