Národní muzeum z pohodlí domova. Projděte si zrekonstruované budovy na internetu

Prostory zrekonstruované historické budovy Národního muzea si lze nově prohlédnout prostřednictvím služby Street View v internetových mapách Google. Uživatelé se přitom podívají i do míst, která jsou pro veřejnost nepřístupná, mohou se projít pod známým plejtvákem, případně si v detailu prohlédnout busty a sochy panteonu Národního muzea.

Tento článek je více než rok starý.

Interaktivně Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google pro Street View nasnímal atrium, hlavní vstup, schodiště, nepřístupné 2. patro, panteon a kupoli. Některé části budovy Národního muzea byly pro technologii nasnímány v noci, virtuální návštěvníci tak uvidí i to, jak vypadají po soumraku.

Chyba ve jméně, osamělá Čechie i vyboulený roh. 12 tajemství fasády Národního muzea v podrobném fotoprůvodci

Číst článek

Jak se uživatel pomocí mobilního telefonu či počítače do muzea dostane?

„Na mapách si najdete historickou budovu Národního muzea, podržíte libovolný prst na půdorysu budovy a v ten moment se vám to přepne do režimu Street View. A potom, jak už je asi většina uživatelů map zvyklá, prochází pomocí jednotlivých šipek a nastavení jednotlivými místnostmi,“ popsal pro Radiožurnál ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Dlouhá rekonstrukce

Národní muzeum se po rekonstrukci otevřelo v říjnu 2018 u příležitosti výročí 100 let od vzniku Československa. Budova dominující centru hlavního města se opravovala přes tři roky, ale uzavřena byla od roku 2011.

Rekonstrukce národní kulturní památky patřila k nejrozsáhlejším a nejnáročnějším svého druhu a přišla na 1,8 miliardy korun.

Objekty Národního muzea loni navštívilo 1 125 637 lidí. Největší podíl na tom má právě opravená historická budova na Václavském náměstí, do níž zavítalo téměř 800 tisíc lidí. K vidění jsou tam ale zatím jen dočasné výstavy, stálé expozice se ještě připravují.

Muzeum nabízí sedmkrát ročně volný vstup, většinou ve svátky či při různých akcích. Letošní novinkou bude také volný vstup pro návštěvníky do 15 let, který bude platit od 1. března. 

Praha i Český Krumlov

Google spustil službu před 15 lety a jejím prostřednictvím je zmapováno více než 16 milionů kilometrů městských center, památek či i interiérů významných světových kulturních institucí. 

V Česku jsou tak virtuálně zpřístupněny mimo jiné všechny české památky UNESCO, řada hradů a zámků i přírodních krás, ale i trasa Jizerské 50. Mezi nejnavštěvovanější místa na Street View v Česku patří zahrady Pražského hradu, město Český Krumlov nebo centrum Prahy.

tch, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme