Pražský dopravní podnik vydezinfikuje tramvaje ozonem. Bojuje tak proti chřipkové epidemii

Pražský dopravní podnik (DPP) nechá vydezinfikovat tramvajové vozy ozonem, což má zajistit lepší a dlouhodobější odstranění choroboplodných zárodků než běžné každodenní čištění. Jak ve středu podnik uvedl v tiskové zprávě, rozhodnutí padlo v souvislosti s vyhlášením chřipkové epidemie na konci ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj (ilustrační foto)

Tramvaj (ilustrační foto) | Foto: Sourcream | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Touto moderní a vysoce účinnou technologií jsme schopni vydezinfikovat zhruba deset až 12 tramvají denně v závislosti na provozních požadavcích,“ uvedl vedoucí správy tramvají Milan Slunečko. Dodal, že doba nutná pro dezinfekci závisí na délce tramvaje.

Použitá metoda podle podniku odstraňuje viry, bakterie, houby a původce zápachu. Je několikanásobně účinnější než běžné čistění a používá se obvykle ve zdravotnictví a potravinářském průmyslu. „Je to plyn, který se dostane hluboko do všech skulin interiéru tramvají a pórů materiálů. Nenechává žádné stopy na tkaninách ani kůži,“ píše se v tiskové zprávě.

Zahájili jsme dezinfekci interiéru všech tramvajových vozů ozónem. Tato metoda účinně odstraňuje viry, bakterie, houby, původce zápachu a je několikanásobně účinnější než dezinfekce běžnými chemickými prostředky.
dpp.cz/spolecnost/pro…

Ilustrační foto: Petr Hejna, DPP

14:12 – 12. 02. 2020

9 99

Běžně podnik používá u tramvají každý den k čištění přípravky typu Savo, a to v noci ve vozovnách. Jednou za šest týdnů pak každá tramvaj podstoupí důkladnější vyčištění.

Podnik má podle posledně zveřejněné výroční zprávy z předloňského roku bez započtení historických souprav 818 tramvají. Část z nich tvoří modifikace typu T3. V uplynulých letech firma kupovala nízkopodlažní vozy 15T Forcity. Náklady na provoz tramvají se v Praze ročně pohybují přes tři miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme