Cyklista jel po silnici, nedostal přednost a srazilo ho auto. Podle státního zástupce ale nesl spoluvinu

  • Mohl dostat až čtyři roky za mřížemi, vyvázl ale s dvaceti měsíci s podmíněným odkladem na tři roky. Řidič rozvážkové služby Benjamin S. před rokem a půl srazil v Brně cyklistu.
  • Lukáši Janků způsobil kromě jiného poranění mozku, kvůli kterému ležel pět týdnů v kómatu. Vinu řidiče přitom dokazuje kamerový záznam, který měl soud k dispozici.
  • Brněnský městský státní zástupce Jaroslav Mezník ale v obžalobě uvedl, že video naopak ukazuje „lehkovážné“ chování cyklisty. Janků si stěžoval u krajského zastupitelství, které jeho stížnost označilo za důvodnou, Mezníka ale pouze upozornilo na chybu.
  • Stížností se znovu zabývá Nejvyšší státní zastupitelství, jak serveru iROZHLAS.cz potvrdil mluvčí Petr Malý.

Tento článek je více než rok starý.

Dokumenty Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před osmnácti měsíci se v brněnském Cejlu odehrála nehoda, která změnila amatérskému silničnímu závodníkovi Lukáši Janků život. Kolem jedenácté hodiny dopoledne si jel vyměnit pláště na kolech, v křižovatce ho ale srazilo zatáčející auto, vymrštilo ho do vzduchu a cyklista dopadl v bezvědomí na zem. „Z nehody si vůbec nic nepamatuju. Znám ji jen od soudu a z vyprávění,“ řekl pro iROZHLAS.cz Janků.

Řidič auta po hádce srazil cyklistu, dostal podmínku. ‚Mohlo to skončit smrtí,‘ varoval soudce

Číst článek

Jak je vidět na videích z místa činu, okamžitě se k němu seběhnou lidé z obchodů i náhodní kolemjdoucí, řidič zmateně vystupuje z auta. O několik minut později na místo dorazí i policisté a záchranáři, kteří cyklistu odvezou do nemocnice. „Na JIP jsem byl skoro tři měsíce, z toho pět týdnů v kómatu,“ popsal Janků.

Chyba v obžalobě

Soud nakonec rozhodl, že Benjamin S., který měl od roku 2010 tři záznamy za porušení pravidel silničního provozu, dostane za trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti dvacet měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Na stejnou dobu mu odebrali řidičský průkaz. Podle obžaloby ale mohl verdikt vypadat i jinak, vyplývá z ní totiž, že státní zástupce Jaroslav Mezník dával Lukáši Janků spoluvinu.

Lukáš Janků

  • Dříve externě pracoval jako redaktor Zelené vlny v Praze
  • Byl aktivním cyklistou, který se účastnil amatréských závodů
  • Při srážce utrpěl kraniotrauma (úraz lebky nebo mozku, které může mít za následek smrt nebo trvalé poškození), zlomeniny několika hrudních obratlů s bezvedomím, také respirační selhání a otevřenou ránu pravého kolene
  • Byl pět týdnů v kómatu, další měsíc a půl strávil na neurologii v PN Černovice. Dodnes se mu špatně čte, občas vidí dvojitě a má problémy s chůzí.
  • Momentálně spolupracuje s DobroCentrem u sv. Anny, kde bude například číst knížky. Zároveňplánuje předčítat i nevidomým lidem v Chrlicích.

Vycházel při tom ze svědectví dvou žen, které vypověděly, že Janků jel po chodníku. A to ačkoli už policisté v usnesení z vyšetřování uváděli, že na videích bylo vidět, kudy cyklista jel. „Prokazatelně jede v jízdní dráze pozemní komunikace ve svém směru jízdy,“ napsala komisařka Martina Studená.

V obžalobě, která z vyšetřování vycházela, ale stálo něco jiného. „Tato skutečnost (tvrzení dvou svědkyň – pozn. red.) je potvrzena i pořízenými kamerovými záznamy z místa před nehodou, kdy způsob jízdy cyklisty po chodníku byl lehkovážný, ale i v rozporu s pravidly silničního provozu,“ napsal Mezník do obžaloby s tím, že v době nehody už byl Janků na silnici. Z dostupných kamerových záznamů ale jízda po chodníku nevyplývá a nezmiňuje se o ní ani policie.

„Ještě před soudem, když s ním mluvil taťka, tak říkal, že co napsal, to platí. U soudu o té lži, že jsem jel po chodníku, neřekl vůbec nic,“ popsal Janků chování státního zástupce. Soud nakonec z výpovědí, o kterou se obžaloba opírá, nevycházel, protože je popíraly videozáznamy, ale státní zástupce nikdy nevysvětlil, proč zjevnou lež napsal.

Server iROZHLAS.cz se snažil kontaktovat státního zástupce Mezníka opakovaně, ale ani po pěti dnech intenzivní snahy se jeho odpovědi nedočkal. Telefon nezvedal, i když měl být podle záznamů na podatelně v budově, a neodpověděl ani na opakované e-maily s žádostí o reakci. S redakcí nekomunikovali ani mluvčí státního zastupitelství Ivo Hahn nebo předsedkyně soudu Kateřina Jirásková.

Odůvodnění státního zástupce Jaroslava Mezníka | Zdroj: Archiv Lukáš Janků

Pochybil. Soud už ale skončil

Janků se rozhodl na státního zástupce podat stížnost u Krajského státního zastupitelství. Vadilo mu jednak pochybení v obžalobě, ale také to, že se k němu zástupce choval neslušně. Konkrétně šlo o to, že státní zástupce před jednáním soudu neodpověděl na pozdrav a odmítl s panem Janků komunikovat mimo soudní místnost.

V prvním případě mu dal státní zástupce Jiří Kadlec za pravdu a označil jeho stížnost za důvodnou, ve druhém výtku odmítl. Mezník za svou chybu trest nedostal.

„Vzhledem k faktu, že ve věci bylo na podkladě předmětné podané obžaloby po jejím projednání již pravomocně rozhodnuto v meritu věci soudem a již nelze provádět další řádné řízení ve věci, bude proto dozorový státní zástupce na své pochybení při formulaci odůvodnění obžaloby a při vyhodnocení zajištěných důkazů upozorněn,“ napsal Kadlec v odpovědi na stížnost.

Případem se nyní bude zabývat ale i Nejvyšší státní zastupitelství. „Podání pana Lukáše Janků jsme obdrželi. Aktuálně se jím zabýváme,“ popsal pro iROZHLAS.cz mluvčí Petr Malý.

Řidič pod vlivem drog

Obžaloba také například nezohlednila, že orientační kontrola u řidiče ukázala, že Benjamin S. měl v těle podle policejního usnesení metamfetamin. Řidič odmítl následné lékařské vyšetření, které by potvrdilo, nebo vyvrátilo, že látku v těle měl. „Po nehodě byl v šoku, podrobil se sice zkoušce na alkohol i na drogy, avšak poté odmítl podrobit se dalším zkouškám. Není si vědom toho, že by byl při jízdě ovlivněn návykovými látkami,“ píše se v obžalobě.

Policie chce, ať Brno kvůli změnám parkování zruší některé cykloobousměrky. Spolek hrozí žalobou

Číst článek

Pro soud navíc orientační test není směrodatný. Tato okolnost mu tak při rozhodování nemohla přitížit a zároveň ho soud nemohl stíhat za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který hrozí až tři léta. „Při jednání se to jen zmínilo,“ řekl Janků.

Aby byl řidič za podobnou věc odsouzen bez zdravotního vyšetření, musela by podle ředitele analytického a legislativního odboru Miroslava Růžičky policie dokázat, že byl muž pod vlivem návykových látek i jinak než testem, například na základě svědectví. „V trestním řízení se odmítnutí odborného lékařského vyšetření neřeší, může jít o přestupek, takže to může podléhat přezkoumání správním soudem,“ napsal redakci.

Odmítnutí je přestupek

Brněnský magistrát podle redakci známého a dobře informovaného zdroje řešil odmítnutí vyšetření jako přestupek, není ale jasné, jak řízení dopadlo. „V tomto případě jsme vázáni zákonnou povinností mlčenlivosti. Správní řízení je oproti například trestnímu řízení neveřejné,“ napsal pouze serveru iROZHLAS.cz mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Řidič tak mohl dostat pokutu až 50 tisíc korun.

Lukáš Janků si zároveň mohl zažádat i odškodnění, to ale neudělal. „Byl v exekuci, takže jsem žádné peníze nechtěl,“ vysvětlil redakci. Kvůli tomu se ale nyní nemůže odvolat a rozhodnutí je pravomocné.

Cyklista má i po roce o půl zdravotní komplikace, například se mu špatně chodí nebo někdy vidí dvojitě. Při srážce totiž prodělal takzvané kraniotrauma, tedy úrazy lebky a mozku. „Dle ošetřujícího lékaře se jedná o velmi závažné zranění s přímým ohrožením života zraněného,“ píše se v obžalobě, kterou má redakce k dispozici.

Za sražení cyklisty podmínka

Podobný případ se stal před dvěma lety i v Novém Městě na Žďársku. Řidič tam nedal přednost cyklistovi, pohádal se s ním a potom do něj úmyslně najel. Následně místo nehody opustil.

Cyklista skončil v nemocnici, kde se podrobil dvěma operacím v celkové narkóze. Soud potrestal řidiče třemi roky s podmíněným odkladem na čtyři roky, k tomu čtyřletým zákazem řízení a navíc mu zabavil jeho osobní auto. Řidič se ale přesto odvolal, krajský soud v Brně ale rozhodnutí potvrdil. 

„Pokud by okresní soud takový trest uložil, potvrdili bychom ho. Vždyť to mohlo skončit smrtí,“ řekl tehdy pro Právo soudce Aleš Flídr.

Dominika Kubištová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme