Europoslankyně Hohlmeierová: Očekávám, že se Babiš řádně omluví za všechny své nenávistné výroky

Bavorská policie v současné době vyšetřuje výhrůžné dopisy, které anonymně dostávala europoslankyně za Křesťanskosociální unii (CSU) Monika Hohlmeierová. Konkrétně se policisté zabývají dopisem, který byl orazítkován v Praze a koncem ledna dorazil do kanceláře Hohlmeierové. Obsahoval urážlivá a výhružná vyjádření. Radiožurnálu řekla, že doufá, že se český premiér za své výroky „řádně omluví“.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:34 6. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá europoslankyně z bavorské CSU Monika Hohlmeierová

Německá europoslankyně z bavorské CSU Monika Hohlmeierová | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

Monika Hohlmeierová čelí v současné době výhrůžkám ve zvýšené míře. Kriticky se vůči ní opakovaně vyjadřuje například i český premiér Andrej Babiš. Už minulý týden označil političku německé vládní strany za pomatenou a ve čtvrtek tento výrok hodnotil jako správný.

Od té doby jí a dalším dvěma europoslancům Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) a Mikuláši Peksovi (Piráti), které označil za vlastizrádce, přišlo podle ČTK 2500 urážlivých zpráv.

Hohlmeierová žádá šéfa Europarlamentu o reakci na Babišovy výroky. ‚Zvažuje se to,‘ řekla mluvčí

Číst článek

Kvůli nenávistným anonymním výhrůžkám se proto Hohlmeierová obrátila na bavorskou policii. „V tuto chvíli probíhá vyšetřování důkazů, které jsem předala policii. Na výsledek ale stále čekáme, situace je totiž velmi komplikovaná především kvůli tomu, že většina dopisů je zasílána anonymně,“ popsala Hohlmeierová pro Radiožurnál.

„Díky bohu zatím nemám moc strach, nejsem příliš bázlivý člověk, ale přesto se spoléhám na odbornost bavorské policie,“ zmínila se také pro ČTK.

Policejní ochrana

Bavorská policie přijala v případu příslušná preventivní opatření a konzultovala je i se Spolkovým kriminálním úřadem (BKA). Mluvčí policie v severobavorském okresu Horní Franky Alexandera Czecha v tuto chvíli neuvedl, zda je politička pod policejní ochranou.

Někteří její kolegové a členové delegace Evropského výboru však o policejní ochranu zažádali. „Hluboce odsuzuji krok člena delegace výboru Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského, který získal policejní ochranu pro sebe a svou rodinu v důsledku vyhrůžek smrti jen proto, že je členem výboru,“ dodala politička.

Premiér Andrej Babiš nekritizoval jen europoslankyni, ale slovně napadl i další členy delegace. Výše zmíněného Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu označil za vlastizrádce.

Monika Hohlmeierová se s kauzou obrátila i na předsedu Evropského parlamentu David Sassoliho. Ten teď zvažuje, zda odešle do Česka, konkrétně Andreji Babišovi, dopis kvůli jeho výrokům proti členům výboru.

Nejsou vlastizrádci, ale udavači, cílem mise bylo mě poškodit, řekl Babiš na adresu českých europoslanců

Číst článek

Legitimní obavy

„Písemná odezva předsedy Evropského parlamentu by podle mého názoru měla zahrnovat všechny členy, kteří byli uraženi nebo slovně napadeni českým premiérem Andrejem Babišem. Cesta do České republiky byla založena na legitimních obavách a průzkumná mise jen potvrdila náš dojem, že Česko má systémové problémy týkající se správy, distribuce a kontroly fondů EU. Chování premiéra před, během a po této misi jen znovu potvrdilo potřebu důkladného posouzení možného zneužití evropských fondů a korupce,“ vysvětlila Hohlmeierová.

Rozpočtový výbor spoléhá na auditory Evropské komise, že tento úkol dokončí ještě v probíhajícím auditu.

„Delegace a politické skupiny oslovily předsedu Sassoliho, aby při plnění svých parlamentních povinností chránil europoslance na misích před jakýmikoli verbálními útoky a napadeními a aby přijali odpovídající opatření. Zároveň očekávám, že český premiér nebude pokračovat ve útočících výrocích a řádně se omluví všem členům mise za své připomínky,“ dodala politička.

Viktor Daněk, tef, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme