Krize na řeckých hranicích byla vyvolaná za politickým účelem, říká velvyslanec Karfík

Řecko se nadále potýká se silnou uprchlickou vlnou poté, co desítky tisíc migrantů poslal k hranicím Evropské unie turecký prezident. Český velvyslanec v Řecku Jakub Karfík v té souvislosti upozorňuje, že pohyb migrantů je motivován především politicky, nikoliv situací lidí samotných. Je ale správné, že Řecko nechce pustit migranty za hranice EU?

Dvacet minut Radiožurnálu Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řečtí policisté hlídají hraniční přechod Pazarkule-Kastanies na hranici Turecka s Řeckem

Řečtí policisté hlídají hraniční přechod Pazarkule-Kastanies na hranici Turecka s Řeckem | Foto: Florion Goga | Zdroj: Reuters

„Řecko pozastavilo azylové řízení na 30 dní v důsledku určité situace, kterou musí řešit, neřeklo, že azylové řízení dělat nebude,“ upozorňuje Karfík s tím, že do jaké míry je to v souladu, nebo rozporu právem EU, to v tuto chvíli posuzuje Evropská komise.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecká strana nese značný díl odpovědnosti a měla by se na řešení podílet, míní český velvyslanec v Řecku Jakub Karfík

Dodává také, že i česká vláda vždy kladla důraz na to, aby se chránila evropská hranice. Jaké politické řešení ale Evropská unie může v této situaci nabídnout?

„Krize byla vyvolaná za politickým účelem a je správné a legitimní, že tomuto politickému tlaku EU neustupuje,“ vyzdvihuje s tím, že i turecká strana nese značný díl odpovědnosti, měla by se na řešení podílet a uprchlíky vzít zpět na své území. 

Upozorňuje, také, že hlavní masa, která přichází do Řecka, nejsou uprchlíci před válečným konfliktem. A nebyla to ani akcelerace bezpečnostní situace v Idlibu, která by je přivedla na řeckou hranici. „Ty se totiž nedostanou ani do Turecka,“ upozorňuje.   

Prvním pozitivním signálem nicméně podle něj ale je, že v průběhu víkendu se z prostoru země nikoho stáhla značná část rodin s dětmi. „Do celé situace také budou nepochybně zapojeny humanitární organizace,“ dodává.

Marie Bastlová, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme