Maláčová chce změnit zákon o ošetřovném. Volá proto po vyhlášení stavu legislativní nouze

Ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Jana Maláčová žádá o vyhlášení stavu legislativní nouze. Chce tak rychle změnit zákon o ošetřovném, aby platilo po celou dobu mimořádných opatření. O nich ve středu kvůli šíření koronaviru rozhodla Bezpečnostní rada státu. Ošetřovné můžou čerpat rodiče, kteří museli zůstat doma s dětmi po dobu devíti nebo šestnácti dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:26 11. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Jana Maláčová žádá o vyhlášení stavu legislativní nouze (ilustrační foto). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministerstvo práce buď navrhne speciální zákon, nebo upraví ten stávající. „Ministryně Maláčová je připravená žádat o to, aby byl vyhlášen legislativní stav nouze. Jako ministerstvo jsme připraveni a schopni předložit vládě jasný návrh, který bude prodlužovat stávající termíny po dobu mimořádných opatření, a také tak učiníme,“ řekl Radiožurnálu náměstek ministryně Robin Povšík (ČSSD).

Které akce se ruší? A mají rodiče nárok na ošetřovné? 10 otázek a odpovědí k opatřením kvůli koronaviru

Číst článek

Ošetřovné můžou čerpat rodiče, kteří museli kvůli zavřeným školám zůstat doma s dětmi. Dávku můžou žádat devět, popřípadě šestnáct dnů. Resort to ale chce změnit tak, aby to platilo po celou dobu mimořádných opatření kvůli koronaviru.

Návrh podporují i opoziční lidovci. Jejich šéf Marian Jurečka chce, aby se ošetřovné zvýšilo ze šedesáti procent platu v určitých případech až na sto procent. Proti zavedení delší doby proplácení se naopak staví vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která se k ošetřovnému vyjádřila pro Blesk Zprávy.

„Chtělo by to změnu legislativy, musíme se o tom poradit. Je to přechodné období. Změna legislativy by už znamenala, že ta situace prostě taková bude definitivní. My si myslíme, že v tuto chvíli je skutečně důležité, aby lidé chodili do práce. Vemte si, že třeba zdravotnictví nám stojí na ženách. Sestřičky, hodně lékařek jsou ženy. Pokud prostě zůstanou doma, tak nám začne zdravotnictví kolabovat, což si nemůžeme dovolit,“ podotkla po jednání v České národní bance s guvernérem Jiřím Rusnokem.

„Potřebujeme mít lidi opravdu v nasazení. Spíš se budeme bavit o tom, že možná vhodnější by byla nějaká forma dotačního programu, možná v rámci ministerstva práce. Uvidíme, s čím kolegové přijdou. Chápu, že maminka, které zůstane doma prvňáček a ona je samoživitelka, nemá babičku, nemá nikoho, tak že pro ni je to potom velice složitá situace, být na šedesáti procentech platu. Ale tam by právě měl cílit ten dotační program. Já bych nepodporovala, abychom měnili legislativu plošně,“ dodala vicepremiérka.

Klub svobodných matek

Rodičům samoživitelům pomáhá i Klub svobodných matek. Lidé v tíživé situaci můžou požádat o jednorázovou finanční pomoc ve výši dvou tisíc korun.

„Program je určen všem rodičům samoživitelům z České republiky bez rozdílu. Je to myšleno tak, že jde o finanční pomoc při akutní potřebě. Předpokládáme, že poslouží v první fázi třeba k nákupu potravin, případně léků,“ řekla Radiožurnálu ředitelka klubu Dana Pavlousková.

Klub svobodných matek na program vyhradil celkem 200 tisíc korun. Žádosti musí lidé posílat elektronicky. Pobírání ošetřovného v šedesátiprocentní výši platu je podle Pavlouskové totiž pro řadu samoživitelů likvidační.

Jaroslav Hroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme