Metnar navrhoval při ohrožení země posílit roli vlády. ‚Bylo to nešťastné,‘ otočil po kritice

Ministerstvo obrany navrhuje posílit pravomoci vlády v době ohrožení státu na úkor Parlamentu, uvedly v pondělí večer ve společném článku deník Aktuálně.cz a týdeník Respekt. Ministr Lubomír Metnar (za ANO) v předkládací zprávě počítá s tím, že v případě neakceschopného Parlamentu by krizové rozhodování přešlo na vládu. A kdyby byla i ta nefunkční, rozhodoval by jen premiér. Metnar pak v úterý na twitteru návrh označil za nešťastný.

Praha (Aktualizováno: 12:07 31. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Metnar, ministr obrany ČR

Lubomír Metnar, ministr obrany ČR | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Senátoři odmítli úvahy ministerstva obrany o posílení vlády či premiéra v případě, že se Parlament v době krize nebude schopen sejít. Bez souhlasu Senátu změna ústavy přijata nebude, upozorňovali v pondělí ve svých reakcích zástupci opozice, která má v horní komoře většinu.

Proti případné úpravě se postavil i šéf ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala, podle něhož je to změna nejen nešťastná, ale i nepřijatelná. Od návrhu ministerstva se distancoval i premiér Andrej Babiš (ANO).

Změna pravomocí

Stav ohrožení státu nebo válečný stav by mohla podle předloženého dokumentu vyhlásit sama vláda nebo premiér, aniž by tento akt vyžadoval potvrzení Parlamentem v pevném časovém limitu.

Co je chytrá karanténa? Mohla by nahradit plošná opatření a pomoci rychle zvládnout epidemii

Číst článek

„V neodkladných situacích, za nichž by se nemohl/nestihl sejít Parlament České republiky, by mohl být vyhlášen stav ohrožení státu: vládou na návrh předsedy vlády, přičemž Parlament České republiky by toto rozhodnutí při nejbližší příležitosti potvrdil, nebo zrušil; v případě okolností opravňujících k vyhlášení stavu ohrožení státu by v neodkladné situaci tento stav mohl vyhlásit také předseda vlády, přičemž vláda by jeho rozhodnutí musela do 48 hodin schválit a Parlament České republiky by ho potvrdil, nebo zrušil s konečnou platností na nejbližší schůzi,“ citovali z dokumentu redaktoři Aktuálně a Respektu.

Co přesně je „neodkladná situace“, se podle nich v dokumentu neupřesňuje. Metnar se odvolával na to, že věc předkládá na základě usnesení vlády z prosince 2015, kdy zemi vedl jako premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a Andrej Babiš (ANO) byl ministrem financí. Navrhované zvýšení pravomocí vlády projednala Bezpečnostní rada státu letos 2. března. O deset dní později Babišův kabinet vyhlásil kvůli šíření koronavirové epidemie nouzový stav.

Nouzový stav bude potřeba o 30 dnů prodloužit, míní premiér Babiš

Číst článek

Připomínkové řízení, v němž by se k návrhu mohla vyjádřit ministerstva a další instituce, navrhoval Metnar nahradit projednáním na schůzi Bezpečnostní rady státu kvůli „povaze a citlivosti předkládaného materiálu“.

Metnar v pondělí požádal o zařazení své zprávy i na program vlády, Babiš ale autorům článku řekl, že nic takového se nechystá a že o Metnarově aktivitě netuší. „Nic o tom nevím. Nebudeme to projednávat,“ uvedl premiér.

Návrh se také nelíbí opozici. Přirovnávají jej k opatřením v Maďarsku. „Zneužívat stav nouze k posilování pravomocí premiéra a vlády? S Piráty uděláme vše pro to, aby naše země nešla cestou Maďarska. Od vlády chceme jasný plán, jak vyřeší krizovou situaci s epidemií. Zatím ji ale zajímá, jak situaci co nejvíc zneužít k ohýbání demokracie,“ napsal předseda Pirátů Ivan Bartoš na twitteru.

Zneužívat stav nouze k posilování pravomocí premiéra a vlády? S Piráty uděláme vše proto, aby naše země nešla cestou Maďarska. Od vlády chceme jasný plán, jak vyřeší krizovou situaci s epidemií. Zatím ji ale zajímá, jak situaci co nejvíc zneužít k ohýbání demokracie.

10:33 – 31. 03. 2020

92 1645

K návrhu se vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala: „Ministr Metnar by měl návrh stáhnout a omluvit se za to, že něco podobného v současné vyhrocené době vůbec předkládal. Posílení premiéra a vlády není namístě. Vláda postupuje chaoticky a to se nezlepší tím, že se dostane úplně mimo kontrolu.“

Ministr Metnar by měl návrh stáhnout a omluvit se za to, že něco podobného v současné vyhrocené době vůbec předkládal. Posílení premiéra a vlády není na místě. Vláda postupuje chaoticky a to se nezlepší tím, že se dostane úplně mimo kontrolu.

09:57 – 31. 03. 2020

15 435

Později mírnil Metnarův návrh i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Rozhodně nehrozí, že by se tato zásadní materiál projednával v nouzovém stavu. O celé problematice se diskutuje už rok a zkušenosti ze současné krize je potřeba do návrhu promítnout,“ napsal na twitter.

K aktuálnímu haló ohledně návrhu ministerstva obrany na změnu krizových zákonů. Rozhodně nehrozí, že by se tato zásadní materiál projednával v nouzovém stavu. O celé problematice se diskutuje už rok a zkušenosti ze současné krize je potřeba do návrhu promítnout.

09:07 – 31. 03. 2020

34 487

Svůj návrh pak v úterý dopoledne relativizoval i sám ministr obrany. „Přiznávám, že načasování vložení doporučujícího úvahového dokumentu do vládního systému bylo nešťastné, rozhodně nechci v dané situaci oslabovat moc Poslanecké sněmovny! Pokud by v budoucnu k něčemu mělo dojít, musí k tomu být široká politická shoda!“ dodal na twitteru.

Přiznávám, že načasování vložení doporučujícího úvahového dokumentu do vládního systému bylo nešťastné, rozhodně nechci v dané situaci oslabovat moc Poslanecké sněmovny! Pokud by v budoucnu k něčemu mělo dojít, musí k tomu být široká politická shoda!
bit.ly/2WZPIFd

09:52 – 31. 03. 2020

27 134

Premiér Babiš nechápe, proč ministerstvo obrany vytáhlo nyní dokument, který jim „zadala vláda už v roce 2015“. „Absolutně s tím nesouhlasím, zastavil jsem to a projednávat to samozřejmě nebudeme,“ napsal na twitteru.

Absolutně s tím nesouhlasím, zastavil jsem to a projednávat to SAMOZŘEJMĚ nebudeme. Nevím, proč teď @Ministerstvo obrany vytáhlo dokument, který jim zadala vláda už v roce 2015. Tohle se kolegům fakt nepovedlo. mocr.army.cz/informacni-ser…

11:14 – 31. 03. 2020

18 198

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme