Ve čtvrtek by mohly otevřít další obchody. Vláda chce zpřístupnit některá sportoviště

  • Vláda by mohla od čtvrtka povolit otevření obchodů s pracovními oděvy, dětským textilem, kočárky a autosedačkami, papírnictví, prodejny a opravny obuvi, hobby markety a železářství, uvedl pro Českou televizi premiér Andrej Babiš (ANO).
  • Prezident Miloš Zeman udělí 28. října epidemiologovi a náměstku ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi nejvyšší státní vyznamenání. Prymula ocenění dostane za svou činnost při potírání epidemie nového typu koronaviru.
  • Zeman v sobotu opět ocenil vládu za opatření proti šíření koronaviru. V pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk podpořil postup vicepremiéra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD), který chce stav nouze v ČR prodloužit o měsíc do 11. května.
  • V Česku zemřelo 67 lidí, u nichž byla potvrzena nemoc COVID-19. Doposud se uzdravilo 96 nakažených, jejich počet zůstal stejný. Nakažených je 4543, testů bylo provedeno 80 304.

Tento článek je více než rok starý.

Sledujeme online Praha (Aktualizováno: 19:45 5. 4. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženy v centru Brna se procházejí s kočárkem.

Ženy v rouškách v centru Brna (ilustrační foto) | Foto: Tereza Kráčmarová | Zdroj: Český rozhlas

Od čtvrtka by podle Babiše mohly být otevřeny i sběrny surovin a kompostárny. Do stavebnin či hobby marketů je v současnosti umožněn vstup jen podnikatelům.

Zpřístupnit chce vláda také některá veřejná sportoviště, na kterých by lidé při sportu nemuseli mít roušky. Mělo by jít například o sportoviště pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu nebo kanoistiku. Zároveň by ale v těchto areálech bylo uzavřeno zázemí v podobě šaten nebo toalet.

Zítra navrhneme vládě umožnění otevření některých maloobchodních provozoven a služeb. Bude to ale podmíněno přísným hygienickým režimem. Připravujeme rovněž uvolnění nekolektivního rekreačního sportu na venkovním sportovišti nebo v přírodě. Vše od čtvrtka.

18:23 – 05. 04. 2020

11 153

Uvolnění ovšem budou doprovázet přísnější hygienická opatření, jako je například odstup dva metry, aktivní zásahy proti shlukování zákazníků, pravidla pro dezinfekci nebo měření teploty pracovníků před každou směnou.

Podle představitelů opozice vláda navrhuje rozvolňování opatření chaoticky. Otevírání prodejen by se například podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše mělo odvíjet zejména od toho, jak jsou využívány.

Text článku pokračuje pod online reportáží. 

V Česku se od nedělního rána zvýšil počet zemřelých s nemocí COVID-19 o pět na 67. Uzdravených ministerstvo zdravotnictví kolem 17.30 evidovalo 96, což bylo o 18 víc než ráno.

Počet případů nákazy od sobotní půlnoci stoupl o 71 na 4543. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví na jeho webu. Počet testů za neděli zatím není známý, o víkendu ale bývá obvykle nižší než ve všední dny.

Tři z nových úmrtí jsou z posledního dne, jde o dva seniory nad 60 let z Prahy a Olomouckého kraje a člověka do 50 let, u kterého ministerstvo kraj neuvedlo. Zbylá dvě úmrtí, která ministerstvo nově zaznamenalo, jsou z dřívější doby. Smrt člověka pod 50 let s nemocí COVID-19 z Pardubického kraje, která je podle webu také z neděle, byla započítána už do ranních údajů.

Útoky na nakažené? Je to strach z neznámého, který podněcují neetické výroky politiků, míní psycholog

Číst článek

Počet nových případů nákazy je v neděli zatím výrazně nižší než v sobotu, kdy v Česku mezi nakažené přibylo 282 lidí. V pátek ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 332 nových nemocných, nejvíce za předchozích sedm dní.

V pátek však laboratoře také provedly 6889 testů, zatím nejvíc za jeden den. V sobotu bylo testů 6134, celkem zatím včetně opakovaných u stejného člověka podle údajů z dnešního rána 80 304.

Z Česka má nemoc podle údajů hygieniků 86 procent nakažených, zbytek si ji přivezl ze zahraničí, zejména z Rakouska a Itálie. Nejvíce nemocných je ve věku mezi 45 a 54 lety, téměř pětina. Na děti do 14 let připadá přes pět procent. Seniorů nad 65 let, kteří jsou považováni za nejvíce ohroženou skupinu, je mezi nakaženými téměř 18 procent.

Vyznamenání pro Prymulu

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října epidemiologovi a náměstku ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva. Prymula ocenění dostane za svou činnost při potírání epidemie nového typu koronaviru. Zeman to v neděli uvedl v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk.

Zeman řekl, že o ocenění Prymulu předem neinformoval. Podle něj je Prymula erudovaný epidemiolog, který se postavil do čela války s koronavirem.

Výsledky testů na koronavirus do 24 hodin. ‚Nevím, kdo to platil,‘ říká Benešová k setkání v Lánech

Číst článek

Stejně jako ve svém projevu před dvěma týdny prezident kritizoval opozici za její výhrady vůči vládnímu postupu a děkoval Číně za dodávky ochranných pomůcek. Evropská unie podle něj v krizi selhala.

Opozice včetně KSČM, která vládu ANO a ČSSD toleruje, chce prodloužení jen do konce dubna. K tomu se přiklonil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Je lepší něco přehnat, než něco zanedbat,“ uvedl Zeman.

Opatření by podle hlavy státu měla trvat s ohledem na vývoj epidemie ještě „minimálně měsíc nebo měsíc a půl“. Doporučil také, aby hranice pro turisty zůstaly rok zavřené, aby se neznehodnotila práce zdravotníků.

zit, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme