‚Stát upřednostňuje čínskou výrobu.‘ Firmy nabízely vládě pomoc s dodávkou pomůcek, odpověď nepřišla

Některé české firmy nabízejí státu opakovaně pomoc s dodávkou ochranných pomůcek proti koronaviru, vláda však podle nich neposkytla pro výrobu certifikaci nebo na návrhy nereagovala. Upozornila na to Česká televize v pořadu Reportéři ČT. Stát podle výrobců pokračuje v nákupech materiálu v zahraničí a nevěnuje se podpoře domácí výroby. Ministr vnitra Jan Hamáček už v minulosti podotkl, že české firmy by nezvládly požadavky masových dodávek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 21:49 8. 4. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Respirátory. Ilustrační foto

Vláda nakupuje většinu ochranných pomůcek z Číny skrze ustavený letecký most | Zdroj: Reuters

„Jednal jsem s třemi ministry – s panem Hamáčkem, s paní Schillerovou a s panem Vojtěchem. Výsledkem je pouze nekonečná debata s úředníky z ministerstva zdravotnictví,“ řekl reportérům ČT koordinátor studentské iniciativy Roušky s filtrem pro všechny z Technické univerzity v Liberci.

Nemáme dostatek ochranných pomůcek, varují dětští lékaři. Rodičům radí neodkládat plánovaná očkování

Číst článek

Ta vyvinula nanofiltry, které výrazně omezují šíření koronaviru. Sama si také našla firmu, která by zajistila výrobu. Na spuštění produkce, která by se podle odhadů univerzity mohla pohybovat až okolo tří milionů kusů denně, však nedostala od úřadů certifikaci. V omezeném množství zatím pomůcky dodává kraji, prosby ale dostává takřka bez přestání od lékařů, nemocnic a ústavů sociální péče.

Vláda nereagovala ani na nabídku firmy Fire Centre, která chtěla již v půlce března bezplatně darovat 2000 kusů respirátorů třídy FFP3. Poté, co se odpovědi nedočkala, se je následné rozhodla po vlastní ose darovat některým nemocnicím, záchranářům nebo obvodním lékařům, uvedl zástupce firmy.

Kromě dodávky masek či dýchacích přístrojů mělo ministerstvo obdržet i nabídku na výrobu termokamer firmy Workswell Infrared, které své výrobky vyváží do zahraničí a získala již řadu ocenění. A to ještě předtím, než vláda nakoupila 500 kusů této technologie v zahraničí. Reakce přišla až poté, na tuto skutečnost firma upozornila na twitteru.

Proč nebrat?

Jak reportéři České televize zdůrazňují, většina firem se shoduje na tom, že vláda namísto vlastních zdrojů podporuje čínskou výrobu. „Spousta lidí nakupuje a investuje do logistiky, veškeré náklady platí sami. Zatímco například v Kanadě vyčlenili 65 milionů dolarů na nákup materiálu na prototypování,“ říká Pavel Doležal z iniciativy Covid19.cz.

Sinolog Jirouš: Čína se snaží budovat roli zachránce světa. V případě Česka jde čistě o obchod, ne humanitu

Číst článek

Naopak do pomoci s distribucí pomůcek se například zapojila firma člena hnutí ANO Jaroslava Spáčila, která koordinuje dopravu mezi Ostravou a Čínou, licenci pro výrobu dezinfekce obdrželo také několik firem z koncernu Agrofert, připomínají Reportéři.

„Státu, obcím a neziskovému sektoru dáváme dezinfekci darem. Mezi prvními, komu jsme ze společnosti Ethanol Energy hotovou dezinfekci věnovali, byla Policie ČR a Hasičský záchranný sbor ČR, a to v objemech 5 000 litrů každému sboru,“ uvedl už dříve mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka pro Seznam Zprávy.

 Se státními orgány se dohodla také strojírenská skupina Sigma Group, která slíbila do léta dodat 200 000 částicových filtrů do ochranných masek zkonstruovaných Českým vysokým učením technickým.

Předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) již v minulosti situaci vysvětlil tak, že výroba českých firem není schopná naplnit požadavky masových dodávek. „Ukazuje se, že Česká republika má spoustu high-endových produktů, které se ze zahraničí získat nedají nebo kvalita je nižší. Dělají je ale v počtu desítek kusů týdně, to znamená, že nejsou vhodné na to, abychom od nich masově objednávali spotřební materiál,“ řekl.

Reakce ministerstva zdravotnictví nebo jiných členů vlády na konkrétní nabídky jednotlivých firem v pořadu nezazněla. Poté, co zodpovědnost za dodávky převzalo ministerstvo vnitra, vláda slíbila, že se o zájem firem bude více zajímat.

tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme