Zemřel zakladatel dětského kardiologického centra v Praze Milan Šamánek. Bylo mu 88 let

Zemřel spoluzakladatel a dlouholetý vedoucí Dětského kardiocentra v nemocnici v pražském Motole Milan Šamánek. Bylo mu 88 let. Informovala o tom mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Uznávaný kardiochirurg se významnou měrou zasloužil o to, že Česko patří mezi světovou špičku v léčbě vrozených srdečních vad u dětí. Známý byl také tím, že podporoval střídmé pití vína. V roce 2010 převzal od prezidenta Václava Klause medaili Za Zásluhy prvního stupně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Šamánek

Milan Šamánek | Foto: Šárka Ševčíková

Šamánek se narodil 9. května 1931, v roce 1955 absolvoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci pracoval na dětském a infekčním oddělení nemocnice v Uherském Hradišti a na kojeneckém oddělení v Luhačovicích. Do Prahy přešel rok po dokončení studia, v 60. letech dva roky působil na Pensylvánské univerzitě ve Spojených státech.

Prevence infarktu? Používejte selský rozum a naslouchejte svému tělu, radí kardiolog

Číst článek

V roce 1968 byl zvolen proděkanem fakulty dětského lékařství a byl jmenován přednostou Kardiopulmonální laboratoře v motolské nemocnici. Dětské kardiocentrum zde spoluzakládal v roce 1977, pod jeho vedením dosáhlo světové úrovně v léčbě vrozených srdečních vad. Titul profesor pediatrie převzal v roce 1987. Publikoval řadu vědeckých prací, které jsou dodnes ve světě citovány.

Jediné centrum na světě

Dětské kardiocentrum v Praze bylo po svém založení jediným zařízením tohoto typu na světě. Jako jeho přednosta Šamánek prosadil nové diagnostické a léčebné postupy, díky kterým se podařilo snížit úmrtnost dětí s vrozenými srdečními vadami z původních deseti procent na necelé jedno procento.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Milanem Šamánkem a Zuzanou Urbanovou, autory oceněné knihy Víno na zdraví, o přiměřeném pití alkoholu, které pomáhá v boji s civilizačními chorobami

Vyškolením praktických dětských lékařů a celorepublikové sítě dětských kardiologů umožnil prenatální diagnostiku vrozených srdečních vad už ve 14. až 20. týdnu těhotenství.

Vedle medaile od prezidenta Václava Klause a ceny Neuron dostal také v roce 2001 Purkyňovu cenu, nejvyšší ocenění České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Šamánek propagoval pravidelné střídmé pití alkoholu, zejména vína. Umírněné pití alkoholu podle něj snižuje výskyt infarktu a pomáhá ochránit játra. „Pitím se prodlužuje život až o pět roků. Proto nesmíme polevovat. To je mi v mém věku sympatické. Senioři musí pít víc,” řekl před pěti lety na semináři v Poslanecké sněmovně. V roce 2010 vydal i knihu Víno na zdraví, o které mluvil i na Radiožurnálu v pořadu Host Lucie Výborné.

aku, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme