Epidemie koronaviru ztrácí sílu, uvedl Dušek. Podle Prymuly se boj s nákazou přesune do regionů

Epidemie onemocnění covid-19 v Česku ztrácí na síle, stále více lidí je uznáno za vyléčené. Na pravidelné tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví to řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Ministerstvo zdravotnictví tak mění podle náměstka Romana Prymuly svou strategii boje s nákazou, pozornost přesune na regionální ohniska – aktuálně jimi jsou kraje na hranicích s Německem.

Praha (Aktualizováno: 10:06 30. 4. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Od 1. března do čtvrtečního rána bylo laboratorně potvrzeno 7581 případů nemoci způsobené novým typem koronaviru. Před týdnem odhadoval Ústav zdravotnických informací a statistiky na konci dubna celkem 7800 případů. „Predikovali jsme interval 7500 až 8300 a máme méně než 7600. Doposud predikce velmi dobře sedí. Epidemie se pohybuje na spodní hraně odhadu,“ řekl ředitel ústavu Ladislav Dušek.

„Roste počet vyléčených, což považujeme za velmi dobrou zprávu,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Z celkového počtu je jich už více než 40 procent.

Jeden nakažený covidem-19 v ČR nakazí dál méně než jednoho dalšího člověka, podle Duška tak epidemie ztrácí sílu. Reprodukční číslo je aktuálně na hodnotě 0,7. Klesá také počet zachycených případů na počet testů. Pozitivních bylo dosud asi tři procenta ze všech, testů je mezi 7500 až 9000 denně. Z denně testovaných je nakažených asi 0,7 procenta, podíl úmrtí od vypuknutí epidemie se podle Duška pohybuje na třech procentech.

Text pokračuje pod online reportáží.

Zhruba 15 procent nakažených se potřebuje léčit v nemocnici. V rizikové věkové skupině nad 65 let je pětina nakažených, počet nemocných nad 75 let klesl na devět procent.

Nová strategie

Osmý den přibylo v Česku méně než 100 nakažených koronavirem. Nikdo nezemřel

Číst článek

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula také upřesnil změny ve strategii ministerstva zdravotnictví v boji s nákazou i v testování. Soustředit se chce primárně na regiony. „Plošná opatření přijímat nebudeme, chceme se cíleně soustředit především na místa, kde se objeví ohnisko nákazy. Problematické regiony jsou především ty na hranicích s Německem. Musíme proto řešit pendlery, domovy pro seniory a nákazu ve zdravotnických zařízeních,“ uvedl náměstek. Konkrétně se podle Prymuly jedná například o Domažlicko nebo Chebsko.

Od pátku 1. května se spustí na celém českém území projekt chytré karantény. „Nyní funguje již ve 12 krajích a probíhá poslední zacvičování. Jsme připraveni i na zvýšení počtu případů, a to včetně rizikových asymptomatických kontaktů,“ uvedl Prymula.

Uvolnění povinného nošení roušek však navzdory pozitivnímu vývoji podle ministra zdravotnictví Vojtěcha nepřijde. „Musíme být konzistentní a trpěliví. S rozvolňováním opatření přichází více mezilidských kontaktů. V této fázi tak roušky rušit nechceme. Pokud bude aktuální trend dlouhodobě pokračovat, budeme připraveni se bavit o uvolnění. Taková debata ale přijde nejdříve v červnu,“ řekl Vojtěch.

ako, tzr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme