NASA na poslední chvíli odložila start Crew Dragon k vesmírné stanici. Plány zhatilo nevlídné počasí

Miliardář a vizionář Elon Musk chce se svou společností SpaceX dostat jednoho dne člověka na Mars. Nyní je tomu o krok blíž. Jeho raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon měla ve středu ve 22.33 SELČ vynést na Mezinárodní vesmírnou stanici dva astronauty NASA. Start byl ale 17 minut před zažehnutím motorů odložen kvůli špatnému počasí nad Floridou.

Florida (Aktualizováno: 22:52 27. 5. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí bylo jedním z hlavních faktorů, který středeční start Crew Dragon ohrožoval. A nejčernější scénáře se nakonec naplnily.

Další pokus se uskuteční v sobotu 30. května v 21.22 SELČ. 

Po devíti letech

Američtí astronauti vzlétli do vesmíru v americké lodi a z americké půdy naposledy v roce 2011. Od té doby se NASA musela spoléhat na ruský kosmický program a rakety Sojuz startující z kazašského Bajkonuru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Očekávaný start lodě Crew Dragon k vesmírné stanici se blíží. Může ho zmařit počasí. Téma pro Vojtěcha Kovala

Pro Spojené státy – jedinou zemi, která dokázala dostat člověka na Měsíc – to bylo nepříjemné nejen z pohledu mezinárodní prestiže. Ale také finančně.

„Za celou dobu museli za tu dopravu platit. Rusům od roku 2011 zaplatili přes 3,5 miliardy dolarů, což je kupodivu víc, než stál vývoj rakety Falcon,“ vysvětlil ve vědeckotechnickém magazínu Experiment Jan Kolář, ředitel české vesmírné kanceláře.

NASA je tentokrát v pozici zákazníka. Let svých dvou astronautů Roberte Behnkena a Douga Hurleyho si u SpaceX zjednodušeně jen objednala.

Start Crew Dragon je tak plně v režii soukromé společnosti, i když ředitel NASA Jim Bridenstine na poslední předletové tiskové konferenci v úterý řekl, že NASA má možnost celou akci zastavit, pokud by se jí něco nezdálo.

SpaceX vyšle v týdnu do vesmíru své první astronauty, připravila pro ně speciální kombinézy

Číst článek

„Jsme zákazníkem, takže to můžeme kdykoli zastavit, ale naším cílem je, aby SpaceX mohl jednoho dne vypravovat mise bez dohledu NASA. Chceme, aby jednou mohli mít i jiné zákazníky než nás,“ prohlásil Bridenstine.

„Dokazujeme, že byznys model postavený na spolupráci veřejného a soukromého sektoru může fungovat,“ uvedl.

Pro Elona Muska je Měsíc jen přestupní stanicí pro lety na Mars. Případný úspěšný let mise Demo-2 už ale i tak navždy změní cestování do vesmíru, protože otevře dveře dalším komerčním letům bez účasti národních vesmírných agentur.

„Bude možné, aby si tu loď do budoucna kdokoli zakoupil. Zájem už projevili filmaři, vědci, turisté, kteří mají zájem o unikátní vyhlídkové lety,“ vyjmenoval na Radiožurnálu odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Když do rakety udeří blesk

Před nepřízní počasí varoval už ve středu ráno ředitel České vesmírné kanceláře Jan Kolář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s ředitelem České vesmírné kanceláře Janem Kolářem

Připomněl, že pro každý kosmický start je stopkou například bouřka. „Bezpečnostní předpisy to zakazují od té doby, co se při Apollu 12 stalo to, že blesk udeřil do startující Saturnu V. Všichni to přežili ve zdraví, ale bylo to naprosto nečekané,“ řekl Radiožurnálu.

„Bouřkové mraky do vzdálenosti asi 10 námořních mil, což je zhruba skoro 20 kilometrů. Nemůže se startovat, když bude foukat vítr víc než 50 kilometrů za hodinu. Nebude se startovat, když bude pršet,“ vyjmenoval možná rizika.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme