Stát podpoří lázeňské pobyty do konce roku, na program vyčlenil miliardu

Češi budou moci od 1. července do 31. prosince využívat poukazy na pobyty v tuzemských lázních. Program Covid - Lázně schválila vláda. Podmínkou pro slevu bude strávit v lázeňském zařízení alespoň šest nocí a využít minimálně pět procedur. Poukazy budou k dispozici k vytištění od počátku července na portálu Kudyznudy.cz. Poukaz budou moci využít jen dospělí, kteří platí veřejné pojištění.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary

Karlovy Vary | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zájemci o státní příspěvek na pobyt bude poukaz zaslán na e-mail. Po jeho vygenerování by si lidé měli rezervovat pobyt. Slevový poukaz bude možné generovat i v jednotlivých lázeňských zařízeních. Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 tisíc poukazů.

Dovolená podle barev na semaforu. Do červené můžete jen na vlastní riziko, varuje náměstek Smolek

Číst článek

Lidé ovšem nebudou moci sčítat voucher, který nabízejí například Karlovy Vary na podporu cestovního ruchu, a státní poukaz, upřesnila Dostálová.

Podpora má lázním jako jednomu z nejvíce zasaženého sektoru v souvislosti s koronavirovou krizí částečně nahradit výpadek zahraniční klientely. Hosté z ciziny podle ministerstva pro místní rozvoj tvořili až 44 procent klientů českých lázní. Podle ministerstva Češi zahraniční klienty, kterých lázně kvůli současné situaci mohou ztratit 170 tisíc až 200 tisíc, nedokážou nahradit. Záměrem programu mimo jiné je naučit české cestovatele trávit v lázních vícedenní pobyty s čerpáním léčebných služeb. Poskytnutá podpora má navíc přispět k obnově celého regionu.

Dostálová původně mluvila o tom, že podpora lázní by mohla platit zpětně od 1. června. Uvažovalo se také o podpoře celého cestovního ruchu bez omezení. Původní hodnota voucheru měla být 10 tisíc korun, podílet se na něm měl ale stát, zaměstnanec a zaměstnavatel. Firmy však podle Dostálové letos nebyly příspěvku vzhledem ke krizi nakloněné. Uvažovaly by o něm podle ní pro další roky. Částku by si mohly odečíst z daní.

 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme