V nemocnicích na Liberecku budou od pátku opět povinné roušky. Nakažených v kraji přibývá

Pro obyvatele Libereckého kraje bude od pátku 24. července znovu povinné nošení roušek při návštěvě ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně, ve vybraných zařízeních sociálních služeb a například i pracovníci v terénních sociálních službách. Uvedl to ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraj Vladimír Valenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sledujeme online Liberec (Aktualizováno: 14:20 21. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měření teploty při vstupu do nemocnice Na Homolce

Roušky budou v Libereckém kraji povinné ve všech zdravotnických i sociálních zařízeních (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V Libereckém kraji v posledních týdnech přibylo prokázaných případů nákazy, a to v souvislosti se zahraničnímu pracovníky. Zatímco ve stotisícovém Liberci se postupně situace uklidňuje, nová ohniska jsou na Českolipsku. Výrazný nárůst počtu nemocných zaznamenali hygienici na Jablonecku, kde je podle Valenty několik ohnisek. Nemocných jsou tam téměř čtyři desítky. Celkově je podle informací z krajské hygienické stanice v kraji nyní stovka nemocných. „Dva z nich jsou v nemocnici,“ doplnil Valenta.

V Česku je 4903 nemocných covid-19, nejvíc od počátku epidemie. Nakazilo se už 14 098 lidí

Číst článek

Podle Valenty se při dalším zhoršení situace může přistoupit k rozšíření omezení, a to i po vzoru Moravskoslezského kraje. „Pro opatření ve zdravotnictví a sociálních službách jsme se rozhodli proto, že to jsou místa, kde jsou jak rizikové skupiny obyvatel, tak je tam i riziko profesionální nákazy. Další opatření, jako je nošení roušek ve veřejné dopravě nebo ve vnitřních prostorách, by přicházela v úvahu v případě, že by situace dál eskalovala," doplnil Valenta. Zatím se podle něj neuvažuje ani o omezování akcí.

Za poslední měsíc přibylo v kraji zhruba 150 případů nákazy, od začátku pandemie jich podle údajů ministerstva zdravotnictví testy v kraji prokázaly 352. Zhruba 70 procent lidí se vyléčilo, komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehlo v kraji pět seniorů. Nové případy nejsou podle Valenty spojeny jen se zahraničními pracovníky.

„Někde dokážeme vysledovat souvislost, v některých případech je trasování obtížnější,“ řekl. Spektrum zdrojů je podle něj široké, je tam návaznost na zahraniční pracovníky, ale také třeba nákaza u lidí, kteří se vrátili z Francie nebo se nakazili při pracovním kontaktu ve středních Čechách.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme