Povinné roušky na vnitřních akcích nad sto lidí. Vojtěch oznámil nová opatření kvůli koronaviru

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil zpřísnění opatření v souvislosti s koronavirem. Od soboty jsou povinné roušky na vnitřních akcích nad sto lidí. Od pondělí pak bude na těchto akcích omezena kapacita z 1000 osob na maximální počet 500 lidí. Opatření se podle ministra vrací kvůli zvýšenému počtu nakažených v posledních dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:48 23. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„S účinností od soboty 25. července od půlnoci dojde k zavedení plošné povinnosti nošení roušek na vnitřních hromadných akcích nad sto osob,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci. Na dotaz upřesnil, že se jedná o noc z pátku na sobotu, tedy od 0.00 v sobotu. S účinností od pondělí zavádí ministerstvo zdravotnictví omezení počtu osob na vnitřních hromadných akcích z 1000 osob na maximální počet 500 osob,“ pokračoval. Lidem ale doporučil, aby se podobným akcím raději úplně vyhnuli.

Zavedená celoplošná opatření:

  • Od půlnoci z pátku na sobotu 25. července platí povinnost nošení roušek na vnitřních organizovaných akcích pro více než 100 lidí. Týká se kulturních a sportovních akcí, ale i svateb nebo pohřbů.
  • Od pondělí 27. července platí omezení maximálního počtu 500 osob na vnitřních akcích.
  • Opatření se netýkají vnitřních prostor typu obchodních domů, kanceláří a podobných. Platí pouze pro organizované vnitřní akce.

Opatření se týká kulturních akcí, koncertů, sportovních akcí ale třeba i pohřbů a svateb, které se konají ve vnitřních prostorách. Povinnost nošení roušek naopak neplatí pro návštěvy barů a restaurací, pokud nejde o organizovanou akci. Netýká se ani obchodních domů, kanceláří a podobných prostor, v nichž se zdržuje velký počet osob.

Ministr zároveň uvedl, že přestože počet ohnisek a nakažených koronavirem v Česku roste, ve většině případů má nemoc bezproblémový průběh. „V nemocnici Na Bulovce mají jediného pozitivního pacienta na jednotce intenzivní péče. Na standardních lůžkách jde zhruba o deset pacientů. Nedochází tedy k přetěžování nemocnic. Neděje se nekontrolované šíření nákazy,“ řekl Vojtěch. Ministr také ocenil, že v Česku není „rizikově zasažena“ nejvíce zranitelná skupina obyvatel, tedy občané starší 60 let.

Rozhodně podle Vojtěcha nejsme v situaci jako v dubnu, v květnu, kdy byla epidemie na vrcholu, nárůst je ale podle něj patrný. 

Ve středu přibylo v Česku 247 prokázaných případů nemoci covid-19. To je o 36 více než v úterý a zároveň nejvíc od konce června. Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku nakazilo 14 570 lidí, z nichž se více než tři pětiny uzdravily. V souvislosti s koronavirem zemřelo 364 lidí. Aktuálně nemocných tak je 5062, což je nejvíc od začátku epidemie.

onz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme