OBRAZEM: Ranění, záchranáři, sanitky a ulice plné trosek. Bejrútem otřásl silný výbuch

V úterý odpoledne zasáhl libanonskou metropoli Bejrút silné výbuchy, které podle nejčerstvější bilance ministerstva zdravotnictví nepřežilo nejméně 70 lidí. Zraněných jsou tři tisíce lidí a záchranáři po dalších stále pátrají v troskách. Očekávalo se, že konečná bilance obětí bude ještě vyšší. Podle informací agentury Reuters chce libanonský prezident Michele Aún vyhlásit dvoutýdenní stav nouze.

Tento článek je více než rok starý.

Obrazem Bejrút Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle prvních informací vybuchl sklad v přístavu, kde byly uloženy tuny ledku. Premiér Hasan Dijáb v prohlášení k občanům řekl, že Libanon postihla katastrofa, a požádal spřátelené země o pomoc. Mnoho států ji už nabídlo.

Pomoci je připraven Izrael, Francie, Írán, Británie, ale i Egypt a Kypr a rovněž Evropská unie.

Zatím není jasné, zda jde o pouhou nehodu, nebo zda může mít exploze jiné pozadí. Dijáb k tomu řekl, že šlo o „nebezpečný sklad“ a že se o tom vědělo od roku 2014. Premiér přijel do přístavu s ministrem vnitra Muhammadem Fahmím, který řekl, že zřejmě vybuchl vysoce explozivní materiál.

Libanonská agentura NNA oznámila, že příčinou výbuchu byl požár v přístavním skladišti. Poničil mnoho okolních budov a materiální škody jsou podle záběrů kamer mohutné.

Na sociálních sítích se šíří výzvy k darování krve, místní nemocnice nemají kapacity na tak velký přísun pacientů.

aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme