‚Diktátor má narozeniny.‘ Desítky tisíc lidí prošly Minskem, ulice se zaplnily i v dalších městech

Protesty v Minsku v neděli 30. srpna | Foto: Tut.By | Zdroj: Reuters

V centru Minsku přišly opět desítky tisíc lidí protestovat proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Policie zatarasila náměstí Nezávislosti, aby zabránila masovým demonstracím poblíž vládních budov. Ministerstvo vnitra k večeru oznámilo zadržení 140 osob, podle lidskoprávní organizace Vjasna je zadržených na 200. Vše se ale obešlo bez velkého zásahu proti demonstrantům. Protesty s účastí tisíců lidí se opět konaly také v dalších městech.

Minsk (Aktualizováno: 21:47 30. 8. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní kordony s nejrůznějšími vozidly odpoledne protestujícím znemožnily projít třídou Nezávislosti až k náměstí Nezávislosti. Podle informací ze sociálních sítí cestou policisté namátkově zadržovali muže, kteří se však nijak nebránili. Demonstranti se pak třídou Vítězů dostali až do blízkosti vládní reprezentační rezidence Paláce nezávislosti, kde, jak se ukázalo, byl Lukašenko.

Lidé prezidenta vyvolávali ironickým skandováním „Sašo, vyjdi ven, přišli jsme ti blahopřát“. Lukašenkovi, který slaví 66. narozeniny, přitom někteří slibovali narozeninový dárek v podobě „nejlepšího antonu“, tedy vozu, jímž policie převáží zadržené. Lukašenko se také v jednu chvíli před palácem objevil se samopalem v ruce, ale daleko od davu blokovaného ostnatým drátem a kordonů příslušníků zásahových policejních sil OMON.

Na záběrech zveřejněných na stránkách portálu Tut.by bylo vidět, jak k paláci přijíždějí obrněné transportéry. Připravených k zásahu jich podle svědků bylo přinejmenším deset. Těžká vojenská technika se ale objevila i na jiných místech metropole.

Putin a Lukašenko se brzké době sejdou v Moskvě, v Minsku před demonstrací roste napětí

Číst článek

K zátarasům u Paláce nezávislosti přišli i někteří představitelé opoziční koordinační rady, včetně Maryji Kalesnikavové, která vyzvala lidi, aby nepodléhali provokacím a ustoupili na deset metrů od zábran, což se také stalo.

Kvůli uzavírce náměstí Nezávislosti se protesty rozdrobily na několik míst v hlavním městě, kde je sledovali policisté s kuklami nebo helmami na hlavě. Mnoho z demonstrantů mává bílo-červeno-bílými vlajkami nezávislého běloruského státu z období 1918 až 1919.

Házení dýní

Úřady demonstraci nepovolily a varovaly před použitím síly. „Přesto protestujeme na různých místech města,“ řekla agentuře DPA 33letá Maryja, která s dalšími ženami přes policejní zátarasy házela dýně, což je znak toho, že dívka nemá zájem o nápadníka.

„Diktátor má dnes narozeniny, toto je náš dárek – dýně v tomto případě jsou znakem toho, že jím pohrdáme,“ řekla. Na hlavní třídě vedoucí k náměstí Nezávislosti demonstranti křičeli „Hanba!“, když příslušníci zvláštních policejních jednotek OMON zatýkali lidi. U sídla běloruské KGB došlo ke krátké potyčce mezi demonstranty a příslušníky OMON.

Opozice očekávala účast na demonstracích s obavami vzhledem ke stupňovanému psychologickému tlaku úřadů a zatýkání během týdne. V Minsku v předchozích dvou nedělích protestovalo pokaždé přes 100 tisíc lidí. Neděle ale potvrdila, že naléhání přinejmenším velké části běloruské veřejnosti na odchod Lukašenka neochabuje.

Ruská agentura TASS informovala, že policisté zadrželi mimo jiné i jejího zpravodaje v ruské metropoli. Později byl pak novinář opět propuštěn po prověrce dokumentů.

Podle portálů Tut.by a belarusfeed.com se protesty konaly i v jiných městech. Několik tisíc lidí vyšlo do ulic Brestu a Grodna, v Mogilevu dokonce přes 10 tisíc. Demonstrovalo se ale například i ve Vitebsku, Gomelu a v Navapolacku, kde jeden z protestujících Lukašenkovi na transparentu vzkázal „Sašo, blahopřeji. Prohrál jsi“.

Bělorusko zažívá největší protesty od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž se jasným vítězem prohlásil Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let. Opozice výsledky hlasování považuje za zfalšované a stejně jako mnoho západních zemí je neuznává.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme