Stát omezil otvírací dobu barů, ztráty se ale nahradit nechystá. ‚Pomoci bylo neuvěřitelně,’ řekl Havlíček

Už od středy, tedy 9. září, musí všechny bary, restaurace a noční kluby zkrátit svou provozní dobu. Kvůli opatřením před šířením koronaviru nesmí mít otevřeno mezi půlnoci a šestou hodinnou ranní. Přijdou tak o výraznou část příjmů. Vláda ale zatím nechystá žádnou finanční pomoc, zjistil Radiožiurnál. Podle vicepremiéra za ANO Karla Havlíčka stát pomohl podnikatelům už desítkami miliard korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol

Do restaurcí a barů se od 9. září Pražané nepodívají (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Majitel baru v centru Prahy Václav Vojíř svůj noční klub zadotoval od začátku koronakrize několika miliony korun. Omezení pro něj znamená další ztráty, navíc zákazníků chodí o polovinu méně než loni.

Lidé v Praze budou muset nasadit roušky v obchodech a ve školách. Omezí se otvírací doba barů

Číst článek

„Jsme rádi, že přežíváme, rok nebo dva jsem v tomhle stavu schopný vydržet, některé měsíce ale výrazně dotujeme. Jakékoliv další omezení je uvedení podniku do ztráty,” řekl pro Radiožurnál.

Pomoci se ale noční kluby podle vicepremiéra Havlíčka kvůli omezení otevírací doby nedočkají. „Pomoci bylo v posledních měsících neuvěřitelné množství. My jsme podnikům už dali řádově 150 - 170 miliard korun,” řekl v Ranním interview na Radiožurnálu.

Restauratéři mohli využít program Antivirus nebo třeba Covid nájemné.

Prezident Asociace restauratérů APRON, Sylvio Spohr předpokládá, že koronavirovou krizi nepřežije v Praze až pětina podniků. Očekává, že další zpřísnění ještě přijdou.

„Přirozeně že se bojíme, protože jakékoliv další omezení pro náš znamená další a další ztráty tržeb,” uvedl.

Mimořádná opatření

Šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová v pátek uvedla, že opatření reagují na srpnové výskyty onemocnění vyplývající z návštěv barů a nočních klubů. „Tato zařízení se významně podílejí na šíření toho onemocnění,” uvedla. Praha zůstává v tzv. semaforu okresů v oranžové barvě. „Nedošlo bohužel ke zlepšení situace,” dodala.

V Praze zůstane povinné nosit roušky v hromadné dopravě, ve všech vnitřních prostorách nádražních budov i na Letišti Václava Havla. Povinné nošení roušek v celém Česku se vrátilo 1. září při cestách hromadnou dopravou, při návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Jágrová v pátek řekla, že roušky považuje za zásadní opatření. „Je to jedno z mála opatření, která můžeme činit, která nejsou velkým zásahem do fungování obyvatel,” uvedla. Hygiena podle ní k novým opatřením přistupuje kvůli tomu, aby omezila přenos nákazy a nedopustila růst nemocnosti.

Povinnost nosit roušky se nebude týkat bazénů či sportovních hal. „Ale v podstatě pod střechou až na určité výjimky se roušky nosit budou,” řekla Jágrová.

Barbora Kladivová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme