Trump se v autě vydal na projížďku kolem nemocnice. Fanoušci byli nadšení, někteří lékaři ovšem ne

Americký prezident Donald Trump nakrátko opustil vojenskou nemocnici, v niž se léčí z nemoci covid-19 způsobované koronavirem, aby během projížďky v opancéřovaném voze pozdravil davy svých stoupenců, shromážděných před nemocnicí, uvedla agentura AP. „Ježily se mi chlupy na pažích a brečela jsem," vypověděla na místě jedna z fanynek, se kterou mluvil stálý zpravodaj Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Prezident Trump absolvoval krátkou jízdu v koloně motorových vozidel, aby zamával svým příznivcům venku (před nemocnicí, pozn. red.), a nyní se vrátil do prezidentského apartmá uvnitř nemocnice Waltera Reeda,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Trump seděl v zadní části svého opancéřovaného terénního vozu, na obličeji měl roušku a mával svým příznivcům, poznamenala stanice BBC na svém webu. Projížďka podle agentury AFP trvala několik minut.

Ještě před jízdou Trump zveřejnil na twitteru krátké video, ve kterém uvedl, že chystá „malé překvapení některým velkým vlastencům, které máme na ulici“. Poděkoval také lékařům.

Myslím, že se brzy vrátím, vzkázal Trump z nemocnice. Lékaři jsou ‚opatrně optimističtí‘

Číst článek

„Hodně jsem se dozvěděl o covidu. Naučil jsem se to tím, že jsem to sám prožil. Je to škola života,“ uvedl Trump v krátkém videu s tím, že nejde o něco, o čem by se dočetl v knihách a že je to „něco velmi zajímavého“.

Tým prezidentových lékařů v neděli uvedl, že Trump od pátku nemá horečku, je mu lépe, a pokud půjde léčba nadále dobře, mohl by být propuštěn z nemocnice už v pondělí.

A to navzdory tomu, že hospitalizovaný americký prezident dostává mimo jiné dexametazon. Jde o kortikosteroid a ten Světová zdravotnická organizace doporučila podávat pacientům s nemocí covid-19 jen ve vážném nebo kritickém stavu, jinak může naopak uškodit.

Trump oznámil nákazu koronavirem ve čtvrtek večer, v noci na sobotu (pátek místního času) byl pak přepraven vrtulníkem do nemocnice Waltera Reeda v Marylandu nedaleko Washingtonu. První dáma Melania Trumpová, která měla rovněž pozitivní test na koronavirus, se léčí doma. Její stav hospitalizaci nevyžadoval.

‚Modlitba pomůže‘

Mezi Trumpovy příznivce vyrazil zpravodaj Českého rozhlasu v USA. Desítky z nich se sešly v neděli odpoledne u hlavní brány nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Jana Kaliby ze setkání Trumpových příznivců před nemocnicí, kde se hlava USA léčí z covidu-19

„Všimla jsem si na facebooku, že v pět hodin se tu budou lidé za prezidenta modlit, tak jsem taky přišla. Vzala jsem i svého psa, jmenuje se Barron – podle prezidentova syna. Modlitba je to jediné, co pomůže, kromě vědy a medicíny. Bůh může uzdravit kohokoli, Bůh může cokoli,“ popsala Dorla natěsnaná mezi ostatními účastníky happeningu. V ruce třímala transparent s velkou podobiznou Donalda Trumpa.

Nakonec se dočkala překvapení. V jeden moment policie proud projíždějících a na pozdrav troubících aut zastavila a z areálu nemocnice vyjela kolona černých aut. Z jednoho z nich v roušce zamával svým fanouškům prezident Trump.

Ptám se Trumpovy fanynky Dorly třímající prezidentovu podobiznu, jestli neměl být obecně zodpovědnější a dodržovat nařízení úřadů své vlastní vlády: „Kdo ví, jak se to dá chytit… Přenáší se to vzduchem? Potřebujete roušku? Nepotřebujete roušku? Tolik neznámých… Všichni chodí do obchodů nebo k doktorovi – život jde dál. A on je prezident. Přece se nemůže zastavit!“ | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Byl ode mě čtyři metry a ukázal mi dva palce nahoru. Naprosté překvapení. Bylo to fenomenální. Je zase na nohou, vypadal skvěle, je zdravý, je to náš prezident. A máme jeho fotku,“ ukazuje mi ve své skupince Joe a opodál stojící Dorla se ještě celá klepe vzrušením.

„Ježily se mi chlupy na pažích a brečela jsem. Tohle zažijete jednou za život. On je prezidentem Spojených států. Jaká je šance vidět ho tváří v tvář? Bylo to úžasné a taky povzbudivé – vědět, že tam neleží v posteli v nemocničním županu, ale v obleku a s tajnou službou projíždí kolem. Báječné!“ říká Dorla.

Ne všichni ale byli z nenadálého Trumpova kolečka sousedstvím nemocnice tak nadšení. Podle Bílého domu šlo o okamžité rozhodnutí samotného prezidenta.

Profesorka Georgetownské univerzity, lékařka Leana Wen napsala, že by pacienta v Trumpově stavu a s takovým nápadem nechala zadržet ochrankou, psychiatricky vyšetřit a posoudit jeho rozhodovací schopnosti.

‚Prezident se nemůže zastavit‘

James Phillips spolupracující přímo s nemocnicí Waltera Reeda uvedl, že Trumpovo auto bylo nejen neprůstřelné, ale i hermeticky uzavřené pro případ chemického útoku. V takovém prostředí bylo podle Phillipse riziko přenosu koronaviru na lidi z prezidentova doprovodu velké. Napsal, že lidé z prezidentova doprovodu – přestože měli respirátory – mohou onemocnět či zemřít kvůli politickému divadlu.

V době vrcholící kampaně musí do izolace, píší americká média o Trumpově nákaze koronavirem

Číst článek

Ptám se Trumpovy fanynky Dorly, jestli prezident neměl být obecně zodpovědnější a dodržovat nařízení úřadů své vlastní vlády: „Kdo ví, jak se to dá chytit… Přenáší se to vzduchem? Potřebujete roušku? Nepotřebujete roušku? Tolik neznámých… Všichni chodí do obchodů nebo k doktorovi – život jde dál. A on je prezident. Přece se nemůže zastavit!“

Sama Dorla má roušku nasazenou. Bydlí nedaleko tady na předměstí Washingtonu, kde je Donald Trump extrémně nepopulární, ve městě samotném dostal před čtyřmi lety jen čtyři procenta hlasů, nejméně z celé země.

Když nemůže prezident k příznivcům, musí příznivci k prezidentovi, řekly si desítky Trumpových příznivců | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

A tak si žena v červené trumpovské čepici o to víc užívá pouličního dýchánku se soukmenovci v jinak spíše nepřátelsky naladěném prostředí. Její favorit je sice čtyři týdny před koncem voleb nakažený koronavirem, průzkumy ukazují velké ztráty na jeho soupeře Joea Bidena, ale Dorla obavy o jeho volební výsledek nemá.

„Nemyslím, že tohle všechno bude mít nějaký efekt. Biden ještě něco provede a porazí se sám. A co se týče zdraví Donalda Trumpa – nemyslím, že je na tom špatně, ale to víte, že o něj mám starost. Miluju ho a miluju, co dělá pro naši zemi. Včera se mi zdálo, že mi moje sestra přišla říct, že prezidentovi udělali osm testů – a všechny byly negativní. Takové o něj mám obavy,“ vypráví Dorla a jde poslouchat projev jednoho z řečníků, který nadšenému davu právě hlásí, že prezident Trump toho pro Ameriku za poslední tři dny v nemocnici prý udělal víc než Joe Biden za 47 let.

Jan Kaliba, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme