VIDEO: Rezignovat nehodlám, řekl Prymula. Tvrdí, že nebyli v restauraci, ale v kapitule. Ta to odmítá

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) odmítl výzvu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby rezignoval. Důvodem byla noční schůzka v luxusní restauraci v pražském centru se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Prymula na páteční tiskové konferenci řekl, že nic neporušil, v restauraci nebyl a že sám nerezignuje. Babiš jej tak bude muset odvolat. 

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:44 23. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Stojím tady jako člověk, který vypadá, že káže vodu, ale pije víno. Co je nesmírně důležité, je dodržování symbolů, tedy že by lidé, kteří rozhodují o opatřeních, je měli také dodržovat. Na základě obrázků, které se objevily dnes v Blesku, to vypadá, že jsem něco porušil. S plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil,“ řekla Prymula na tiskové konferenci, po které nesměli novináři pokládat ministrovi otázky.

Prymulu jsem požádal o rezignaci. Pokud ji nepodá, odvolám ho, oznámil Babiš

Číst článek

Epidemiolog zopakoval, že na ministerstvu byl asi do půl desáté, že obdržel pozvání od pana Faltýnka na schůzku a že ve voze roušku měl. Popřel ale, že by schůzka proběhla v luxusní restauraci Rio’s.

„Na Vyšehradě jsem vystoupil v roušce a šel přes restaurační zařízení do soukromých prostor vyšehradské kapituly. Tam proběhlo jednání. V tomto slova smyslu nebylo nic porušeno, nejedná se o restauraci,“ vysvětlil Prymula.

První místopředseda hnutí ANO Faltýnek ale dopoledne řekl něco jiného. „Omlouvám se za to, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, abychom se potkali v uzavřené hospodě,“ uvedl Faltýnek. Majitel restaurace je podle něj nechal v salonku „probrat věci u kafe“. Na fotografiích při odchodu má navíc Prymula peněženku v ruce. Blesk je také přistihl v přítomnosti majitele restaurace Raimunda Špundy.

Vyšehradská kapitula navíc Prymulovo tvrzení odmítla. „Celý dům patří vyšehradské kapitule a celý objekt je pronajatý restauraci. Jestli je ve sklepě nějaký prostor, kam si chodí někdo s někým povídat, to nevím. Ale v žádném případě tam vyšehradská kapitula žádné prostory nepoužívá. Je to zlomyslně posunuté. Objekt patří vyšehradské kapitule, to je pravda, ale my nemluvíme do toho, co se tam děje,“ řekl serveru iROZHLAS.cz Aleš Opatrný, probošt kapituly.

Šéf ostravské nemocnice

Jednání se podle Prymulova vyjádření na tiskové konferenci zúčastnil kromě něj a Faltýnka také ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant. Ten podle ČTK účast potvrdil. Mluvili dle něj o testování a jednali v neveřejném prostoru.

„Co se týká obsahu schůzky, tak jsme jednali skutečně narychlo, protože od rána už bylo omezené shromažďování a vycházení. Řešili jsme akutní věci tak, jak bylo nutné. Ty hlavní se týkaly sněmovny, opatření, která tam vyhlašujeme, byla řešena otázka komunikace,“ popsal ministr zdravotnictví.

VIDEO: Jestli si to veřejnost přeje, tak klidně rezignuji, řekl Prymula ke schůzce s Faltýnkem v restauraci

Číst článek

Odmítl také, že by ho fotografie usvědčovaly z nesprávného nošení roušky. „Když toto jednání skončilo, tak jsem se vracel prostorem, který je venku. To znamená, že jsem tam byl sám a šel jsem bez roušky. Přijel jsem k autu, sedl jsem si do něj a vzal jsem si roušku,“ vysvětlil.

Právě proto se podle vlastních slov ničeho nedopustil. „Co se týká jednotlivých opatření, tak opatření o omezení shromažďování platilo až od 6.00 od rána. Prostor jsem opouštěl ve 23.30. Opatření, které se týká roušek, v tu chvíli platilo. V zevním prostoru ale můžete jít bez roušky, pokud nejste s někým, kdo by byl blíže než na dva metry. Jediné, což je technicky v řádu sekund, že se tam vyskytoval můj pracovník, který byl v automobilu a šel mi otevřít dveře. Roušku jsem si nasadil v automobilu, bezprostředně po dosednutí.“

A právě proto odmítá odstoupit. „Nic jsem neporušil, z tohoto důvodu já sám rezignovat nehodlám. Samozřejmě je možností pana premiéra, abych byl odvolán,“ řekl na závěr.

Tisková konference byla již ve čtvrtek ohlášena na 12.00. Během pátku se pak její čas několikrát posunul, nakonec se konala ve 13.30.

Večerní schůzka

Prymula se podle fotografií, které pořídil server Blesk.cz, sešel s Faltýnkem v restauraci Rio’s na pražském Vyšehradě po desáté večer. Odjet měl v půl dvanácté. Podle vládních nařízení ale měl být podnik zavřený. Vydávat smí pouze jídlo přes výdejní okénko, a to do 20.00.

Z fotografií je také jasné, že po opuštění podniku neměli Prymula ani Faltýnek se Špundou, kteří odcházeli spolu, roušku. Přitom podle posledního videa, které ministr zdravotnictví zveřejnil na svém twitterovém profilu, se mohou dva přátelé procházet spolu v parku pouze v roušce, pokud nežijí ve stejné domácnosti.

Prymula už v pátečním dopoledním rozhovoru pro Respekt řekl, že toho „zas tak moc neprovedl“ a že jedinou chybu udělal, když neměl roušku při nastupování do auta.

Hřib: Magistrát povede správní řízení s Prymulou i Faltýnkem kvůli schůzce v restauraci

Číst článek

Opozice ale požaduje rezignaci ministra. Podle ní porušováním vlastních pravidel ztratil Prymula důvěru veřejnosti. Odejít z funkce by měl i podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) požaduje po obou politicích vysvětlení.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na twitteru uvedl, že proti právnickým i fyzickým osobám povede magistrát správní řízení, protože „pravidla tady stále platí pro všechny stejně“.

Babiš na tiskové konferenci dopoledne řekl, že Prymulu požádal o rezignaci, jinak že jej odvolá. Už o tom mluvil i s prezidentem Milošem Zemanem. Ten má o výměně ministra za této situace pochybnosti, proto odpoledne pojede Babiš do Lán situaci hlavě státu vysvětlit. Nyní premiér hledá nového ministra zdravotnictví. Ten by už v pondělí měl zasednout ve vládě.

Dominika Kubištová, pj, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme