Hematolog Blatný nebo náměstek Šedo. Na veřejnost se dostávají potenciální kandidáti na ministra

Českou politikou od včerejška hýbe kauza ministra zdravotnictví za hnutí ANO Romana Prymuly. Ten navštívil pražskou restauraci, která měla být podle vládních opatření proti koronaviru uzavřená. Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO následně vyzval Prymulu k rezignaci a začal hledat nového ministra. Jací jsou možní kandidáti?

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Andrej Babiš (ANO) Romanu Prymulovi kvůli jeho stylu komunikace v minulosti už několikrát domlouval

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval Romana Prymulu k rezignaci po tom, co spolu s Faltýnkem (ANO) navštívil pražskou restauraci a porušil tím svá vlastní opatření | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Prezident Miloš Zeman už kandidáta premiéra Andreje Babiše (ANO) zná. Vidět by se s ním měl v úterý. Veřejnosti však jméno ještě známé není. Mluví se proto o několika kandidátech.

PŘEHLEDNĚ: Od restauračního salonku k vyšehradské kapitule. Jak aktéři popisují noční schůzku?

Číst článek

Jedním z nich je náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno a dětský hematolog Jan Blatný. Ten v pátek navštívil na Úřadu vlády premiéra Babiše, obsah schůzky ovšem nechtěl nekomentovat. Servery Lidovky.cz a Seznam Zprávy nicméně zveřejnili informaci, podle které je životopis doktora Blatného právě ten, který premiér Babiš přivezl prezidentu Zemanovi.

Podle ČTK však novým šéfem rezortu zdravotnictví může být i náměstek současného ministra a biochemik Aleksi Šedo, který byl ještě včera favoritem sázkových kanceláří. Teď ho podle kurzů sázek na prvním místě vystřídal právě Jan Blatný.

Premiér Babiš se pro výměnu ministra rozhodl na základě zjištění Blesku, podle kterého se Roman Prymula (za ANO) sešel ve středu večer s místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem v jedné z pražských restaurací na Vyšehradě. Restaurace ale měla být podle platných vládních opatření proti koronaviru uzavřená a politici navíc neměli nasazené roušky.

Faltýnek se za schůzku omluvil a oznámil, že skončí jako první místopředseda hnutí. Podle Romana Prymuly ale žádná opatření porušena nebyla, a sám proto odmítl rezignovat na post ministra.

Jan Nevola Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme