Šíření koronaviru kontrolovat nebudeme, zní z Bílého domu. Biden mluví o kapitulaci před pandemií

Spojené státy nebudou kontrolovat pandemii koronaviru, řešení krize stejně přinese až vakcína. V nedělním rozhovoru pro CNN to řekl personální šéf Bílého domu Mark Meadows. Kandidát demokratů na prezidenta Spojených států Joe Biden následně obvinil svého protikandidáta a šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, že před pandemií nemoci covid-19 kapituloval. Do voleb v USA zbývá osm dní.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Personální šéf Bílého domu Mark Meadows

Personální šéf Bílého domu Mark Meadows | Zdroj: Reuters

Personální šéf Bílého domu v rozhovoru se stanicí CNN v neděli řekl, že současná administrativa „nebude kontrolovat pandemii“. „Budeme kontrolovat skutečnost, že dostaneme vakcínu a léky,“ uvedl Meadows. Dodal také, že kontrola viru nemohla být realistickým cílem, protože jde o nakažlivý virus stejně jako chřipka.

Trump může být první prezident, který by dvakrát vyhrál volby s menším počtem hlasů

Číst článek

Trump pak na nedělním předvolebním mítinku ve státě New Hampshire prohlásil, že vláda situaci zvládá a i bez vakcíny dokáže zploštit křivku nákazy.

„Bude to za námi. A víte, kdo to dokázal. Já. Věřili byste tomu?“ řekl republikánský prezident shromážděným příznivcům.

Meadowsovo vyjádření nebylo podle Bidena přeřeknutím, ale „upřímným uznáním toho, co bylo zjevně strategií prezidenta Trumpa od začátku krize: mávat bílou vlajkou porážky a doufat, že virus odejde, když jej bude ignorovat“.

Podle bývalého viceprezidenta USA není se současnou hlavou státu překvapením, že „se virus nekontrolovaně šíří zemí, a dokonce i po Bílém domě“.

Prezident Trump využil předčasného hlasování. ‚Hlasoval jsem pro chlápka jménem Trump,‘ řekl

Číst článek

Nákaza koronavirem se aktuálně potvrdila i u šéfa kanceláře viceprezidenta Mikea Pence. Už dříve se jím infikoval i prezident Trump, jeho manželka Melania a syn Barron.

Pence s manželkou měli v neděli podle CNN test negativní a pokračují v kampani před prezidentskými volbami.

Pandemie covidu-19 je jedním z velkých témat před nadcházejícími prezidentskými volbami v USA, plánovanými na 3. listopadu. V předběžném či korespondenčním hlasování už ale odvolilo přes 58 milionů Američanů.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse, která dlouhodobě sleduje vývoj pandemie, se virem SARS-CoV-2 nakazilo už více než 8,6 milionu obyvatel USA. S covidem-19 jich zemřelo přes 225 tisíc. Obě hodnoty jsou celosvětově nejvyšší. Denně nyní v USA s covidem-19 umírá v průměru 900 lidí.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme