Zemřel oceňovaný režisér Kim Ki-duk. Autor filmů Samaritánka a 3-IRON měl koronavirus

Jeden z nejvýznamnějších jihokorejských a asijských režisérů Kim Ki-duk zemřel v Lotyšsku ve věku 59 let na komplikace spojené s koronavirovou nákazou. Informoval o tom v pátek lotyšský zpravodajský server Delfi. List The Korea Herald později uvedl, že jihokorejským médiím zprávu potvrdila filmařova rodina.

Tento článek je více než rok starý.

Riga/Soul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejský režisér Kim Ki-duk

Jihokorejský režisér Kim Ki-duk | Foto: Aurore Marechal/ABACAPRESS.COM | Zdroj: Reuters

Kim Ki-duk přicestoval podle serveru Delfi do Lotyšska 20. listopadu. Začátkem prosince se ale neobjevil na jedné z domluvených schůzek.

Jeho přátelé po něm proto začali pátrat po nemocnicích po celém Lotyšsku. V noci na pátek Kim Ki-duk zemřel, řekl serveru Delfi ruský režisér Vitalij Manskij.

Kim Ki-duk se narodil 20. prosince 1960 v Jižní Koreji a jeho režijním debutem byl v roce 1996 nízkorozpočtový snímek Krokodýl.

Během své kariéry získal množství mezinárodních cen. Mimo jiné v roce 2004 ocenění za nejlepší režii za film Samaritánka v Berlíně a za snímek 3-IRON v Benátkách. V roce 2012 obdržel v Benátkách hlavní cenu Zlatého lva za svůj film Pieta.

Kimovy snímky byly pravidelně uváděny také na karlovarském filmovém festivalu, kam se jejich tvůrce prý vždy rád vracel.

Režisérský samouk Kim Ki-duk vyvolával svými snímky nadšené i odsuzující reakce kritiků a diváků, jimž se často nelíbily rozporuplné charaktery postav, vizuálně šokující scény a tabuizovaná témata. Nakonec si ale vydobyl celosvětovou slávu i označení král asijské kinematografie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme