‚Vymkla se kontrole.‘ Nakažlivější mutace covidu-19 se šíří jihem Anglie, evropské státy zavádějí omezení

Mutace covid-19, která se šíří na jihu Anglie, není pod kontrolou a bude velmi složité její rozmach potlačit. Takto se v neděli vyjádřil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock poté, co vládní experti vyhodnotili, že nový virová mutace je nakažlivější než ostatní. Vývoj sleduje Světová zdravotnická organizace (WHO) a reagovat začínají i některé státy Evropské unie včetně Česka.

Londýn (Aktualizováno: 6:46 21. 12. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koronavirus SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 znázorněný na trojrozměrném modelu.

Koronavirus SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 znázorněný na trojrozměrném modelu. | Foto: https://www.scientificanimations.com | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Významné šíření jisté mutace koronaviru v částech Anglie oznámila britská vláda v pondělí. V sobotu pak premiér Boris Johnson řekl, že nový kmen může být až o 70 procent nakažlivější než ten, který dosud v Británii převládal.

Experti včetně těch z WHO zatím nemají důkazy, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci covid-19 nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny. Přesto situace vyvolává mezi vědci i vládními pracovníky značné znepokojení a premiér Johnson v sobotu reagoval zavedením nejtvrdších karanténních opatření v Londýně a v dalších oblastech Anglie. Významné šíření nové mutace je nyní hlášeno i z Walesu. WHO uvedla, že je s britskými činiteli v těsném kontaktu.

Česko zavádí kvůli nové mutaci viru karanténu pro přijíždějící z Británie. Zastaví i letecké spojení

Číst článek

„Nová varianta (viru) se vymkla kontrole,“ řekl v neděli pro BBC ministr Hancock. „Vzhledem k tomu, o kolik rychleji se tato nová varianta šíří, bude velmi složité udržet ji na uzdě, dokud není široce nasazená vakcína,“ komentoval situaci v jiném rozhovoru.

Denní počty nakažených v Británii po listopadovém poklesu v posledních dnech znovu prudce rostou, v sobotu země zaznamenala na 27 000 nových infekcí. Podle Hancocka je v britských nemocnicích asi 18 000 lidí s covidem-19, což je prý číslo těsně pod maximální hodnotou z doby prvního vrcholu epidemie.

V Británii se v pondělí pod vedením premiéra Borise Johnsona sejde krizový štáb COBRA, aby projednal situaci týkající se mezinárodní přepravy, především pak toku zboží z Británie a do země. Ministerstvo dopravy vyzvalo občany, aby necestovali do přístavů v hrabství Kent.

Evropské země reagují

Ze zemí EU jako první na vývoj v Británii reagovalo Nizozemsko, které v noci na neděli zakázalo přílety z britských letišť, omezení potrvá do 1. ledna. Vláda v prohlášení uvedla, že situaci monitoruje a zvažuje zavést restrikce i u dalších druhů dopravy.

Kabinet údajně jednal v souladu s Národním institutem veřejného zdraví (RIVM), který doporučil šíření nového kmene SARS-CoV-2 co nejvíce omezit.

Zavřené přístavy i Eurotunel, stojící vlaky. Kvůli nové mutaci koronaviru se zastavila doprava do Británie

Číst článek

Od půlnoci zrušilo letecké spojení s Británií rovněž Německo, podle agentury AFP zatím do konce roku. Ve stejný čas zavedla 24hodinový zákaz letů z Británie i Belgie. Podle tamního premiéra Alexandera De Croo se omezení, která označil za preventivní, dotkou i vlaků Eurostar.

Francie se rozhodla přerušit dopravní spojení se Spojeným královstvím od půlnoci na 48 hodin, uvedl úřad francouzské vlády. Podle italského ministra zdravotnictví zákaz letů z Británie bude platit do 6. ledna a do Itálie zároveň nesmí vstoupit nikdo, kdo byl v Británii v posledních 14 dnech.

Bulharsko ruší letecké spojení s Británií od půlnoci až do konce ledna, Irsko uvalí zákaz na letecké a lodní spojení s Británií od půlnoci a „přinejmenším“ na 48 hodin, uvedla AFP. Podle agentury DPA o přerušení leteckých spojů s Británií od půlnoci rozhodlo také Švýcarsko. Obdobné opatření do konce roku přijaly pobaltské státy.

Šíření v Jihoafrické republice

Na situaci v Británii reaguje také Česko, kde se od neděle musí lidé přijíždějící z Británie povinně odebrat do izolace. Premiér Andrej Babiš řekl České televizi, že o zákazu letů z Británie bude vláda jednat v pondělí. Později večer ministerstvo zdravotnictví na twitteru oznámilo, že Česko od pondělí lety z Británie zastaví.

Zákaz vstupu pro britské cestující chystá Švédsko, řekl švédský ministr vnitra v televizi SVT. Španělsko vyzvalo ke koordinaci postupu v rámci Evropské unie; podle stanice BBC by se o tom v Bruselu měli v pondělí radit zástupci členských zemí Evropské unie.

Turecko v neděli oznámilo pozastavení letů nejen z Británie, ale také z Nizozemska, Dánska a Jihoafrické republiky. Nizozemsko totiž odhalilo zmutovaný kmen zjištěný v Anglii při namátkové kontrole starších případů ve vzorku odebraném na začátku prosince.

Zda šíření potenciálně nebezpečné mutace koronaviru v Británii začalo, není zatím jasné. Podle WHO byla mutace zjištěna i v Dánsku a v Austrálii, napsala BBC. Nový, nakažlivější kmen, i když jiný než ten britský, se šíří také v Jihoafrické republice. Lety z Jihoafrické republiky zastavily i Německo a Švýcarsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme