Kompenzace pro zavřené skiareály chce stát počítat z nákladů, nebo sedaček, řekl Havlíček

Kompenzace pro uzavřené skiareály budou počítány podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) buď přes náklady, nebo sedačky lanovek, podobně jako v programu COVID bus. Po čtvrtečním jednání, kterého se účastnili premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a zástupci profesních organizací, to řekl Havlíček.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:33 7. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Havlíček

Karel Havlíček | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V případě nákladového režimu by podle Havlíčka mohla lyžařská střediska získat kompenzaci 65 procent provozních nákladů. Počítá se s tím, že mohou čerpat pomoc z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, měla by být také zahrnuta do programu COVID nájemné.

Bobování na sjezdovkách je problematické a může být nebezpečné, říká šéf asociace horských středisek

Číst článek

Z těchto dvou programů by podle ministra mohli provozovatelé zimních středisek získat 15 procent nákladů, nový program by pokrýval dalších 50 procent.

V případě výpočtu na základě sedaček na lanovkách a vlecích se podle Havlíčka ještě diskutuje o konkrétním systému i finančním obnosu, který by musel být vynaložen. Mělo by to podle něj být kolem jedné miliardy korun. Nechtěl ale o konkrétní částce zatím spekulovat.

Havlíček dále řekl, že vytvoří ještě ve čtvrtek k programu pracovní tým. Dotační titul by měl být do konce týdne připraven, aby ho v pondělí mohla probrat vláda.

„Nezkoumáme to s ohledem na to, jestli na tom stát prodělá, nebo vydělá. Chceme to férově dát dohromady s jednotlivými skiareály, tak aby to pro ně bylo jednoduché a rychlé. V tuhle chvíli není nač čekat. Pokud to vláda v pondělí schválí, okamžitě vypíšeme výzvu,“ řekl Havlíček Radiožurnálu.

Lyžování v době epidemie? ‚Krkonoše nejsou Alpy, proti jaru jsme dobře připraveni,‘ říká ředitel asociace

Číst článek

Součástí dohody o kompenzacích bude podle Havlíčka i to, že provozovatelé skiareálů dohlédnou na dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel.

Kromě zástupců vlády se čtvrtečního jednání účastnil také ředitel Asociace horských středisek Libor Knot a prezident České unie cestovního ruchu Viliam Sivek.

Lyžařská střediska jsou z nařízení vlády v boji proti koronaviru uzavřena. V nové zimní sezoně mohla zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem.

V České republice je podle Havlíčka 450 skiareálů, jejichž činnost do státního rozpočtu ročně přináší 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 000 převážně místních obyvatel.

Tomáš Pavlíček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme