Registrace vázla, termíny na očkování byly po hodině plné. ‚Pětiminutový výpadek,‘ reaguje Babiš

Kapacita zadaných termínů pro očkování proti covidu-19 je podle webu systému po více než hodině vyčerpaná, je ale možné se dál k očkování registrovat bez výběru termínu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bylo po 13.00 registrováno téměř 85 000 seniorů a přibývá jich zhruba 100 za minutu. Termín očkování si dosud zarezervovalo 3000 z nich. Premiér Babiš k problémům uvedl, že šlo jen o pětiminutový výpadek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:20 15. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ernoyr5xyaajixo_210113-162139_ada.jpg

Systém pro registraci lidí starších 80 let se spustil v pátek v 08.00 (ilustrační foto) | Zdroj: Twitter Andreje Babiše

„V pátek budeme registrovat každého nad 80 let, kdo registraci provede. Na základě toho se někteří dostanou i na konkrétní rezervaci očkovacího místa. S tím, jak budou přicházet vakcíny, budou volná místa přibývat. Pak je to na každém, aby se na termíny podíval,“ uvedl ve vysílání Radiožurnálu vládní zmocněnec pro digitalizaci a IT Vladimír Dzurilla.

Každý týden má přijít 70 000 dávek očkovací dávky od firem Pfizer/BioNTech a do konce ledna ještě zbývajících 11 600 dávek od firmy Moderna.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Centrální rezervační systém na očkování startuje. Kdo a jak může zvolit termín?

Číst článek

Rezervační web doporučuje další volnou kapacitu ověřit za několik dní, až budou další dodávky vakcín a očkovací místa doplní termíny. Lidé, kterým se v pátek nepodařilo si hned volný termín zarezervovat, tak mohou učinit kdykoliv později pomocí PIN kódu 2, který jim přišel na mobilní telefon.

Některá očkovací centra prozatím ani první termíny nevypsala, v systému v pátek ráno bylo jen 47 center. Podle čtvrtečního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) se ale očkuje na 164 místech.

Registrace jako detektivka

Registrovat se do systému se v pátek ráno podařilo bez problémů i paní Šárce z pražských Vinohrad, které s vyplněním formuláře pomáhala dcera Helena. Jak přiznává, sama by to nejspíš nezvládla.

Webová stránka sloužící k registraci na očkování proti covidu-19 | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Asi bych byla tak nervózní, že bych ztratila linku a představu. Právě v tom je to zajímavé. Připadám si, jako kdybych četla napínavou detektivku, protože pořád na něco čekáme a nevíme, jestli víme, na co čekáme. To se mi moc líbí,“ popsala seniorka.

I paní Věře ze Staré Bělé u Ostravy pomáhala s registrací dcera, úspěšné ale nebyly. „Nejsem šťastná, protože jsem se k tomu odhodlala. Ale brečet nebudu. Budeme pokoušet štěstí, nedá se nic dělat. Někdo nás naočkovat bude muset,“ komentovala paní Věra skutečnost, že termín očkování zatím nedostala.

Babiš: Registrace běží dál

Registrační systém po svém spuštění v 8.00 vykazoval některé problémy, SMS zprávy s PIN kódy lidem přicházely i po deseti minutách. Brzy se ale podařilo navýšit kapacitu rozesílání.

Podle dat Chytré karantény navštívilo web během prvních dvou minut 75 000 lidí. Dovolat se hned ráno nedalo ani na linku 1221, kde měli s registrací seniorům pomáhat.

„Co mám informace, tak systém vypadl nebo byl na pět minut přetížený, takže podle toho, co mi bylo řečeno, komunikoval pomaleji,“ uvedl pro iDNES.cz  premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

„Došlo k pětiminutovému výpadku, nebo přetížení systému a všichni se z toho můžete zbláznit. Ale to bylo ve chvíli enormního zájmu. Jinak registrace běží pořád dál,“ dodal Babiš.

Naočkováno je podle Babiše v Česku dosud 94 328 lidí. Po 13.00 podle něj bylo registrováno k očkování téměř 85 000 seniorů a přibývá jich zhruba 100 za minutu. „Kdyby to nefungovalo, nemůže být tolik registrovaných,“ uvedl.

Opozice podle něj kritizuje, „protože umí vše nejlíp“. „Já nevím, co bych měl vysvětlovat ve Sněmovně,“ konstatoval. Šéf ODS Petr Fiala v pátek uvedl, že pokud vládní strany nepodpoří zvláštní bod, opoziční strany vyvolají mimořádnou schůzi Sněmovny.

Očkování registrovaných lidí začne na různých místech České republiky v různé dny, někde už o víkendu. Centra v současné době očkují zdravotníky nebo vysílají mobilní týmy do domovů pro seniory.

Od neděle budou navíc první vakcinovaní dostávat po 21 dnech druhou dávku látky od firem Pfizer a BioNTech. Volná místa budou do registračního systému sama centra zadávat podle toho, jak budou přicházet další vakcíny.

kne, ada, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme