Ve věku 79 let zemřel spisovatel Polansky, otevřel téma holokaustu českých Romů

Ve věku 79 let zemřel po dlouhé nemoci americký spisovatel Paul Polansky, který v 90. letech minulého století otevřel téma holokaustu českých Romů. S odkazem na členku romské komunity, jejíž byl spisovatel součástí, to napsalserver Romea.cz. Pohřeb bude mít v pondělí ve vesnici Knez Selo v Srbsku.

Tento článek je více než rok starý.

Washington/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

paul-polansky_210326-155612_ada.jpg

Spisovatel Paul Polansky v 90. letech minulého století otevřel téma holokaustu českých Romů | Foto: Pino Alpino | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0,©

Polansky objevil na začátku 90. let minulého století desetitisíce dokumentů, které se týkaly činnosti koncentračního tábora v Letech u Písku. Ten byl zřízen z iniciativy českých protektorátních úřadů v roce 1940 pro osoby „sociálně nepřizpůsobivé“, postupně se však stal sběrným táborem pro Romy, kteří zde byli internováni a fyzicky likvidováni.

Před 80 lety vznikl jediný jihočeský koncentrák, romský tábor v Letech u Písku

Číst článek

Polansky přitom upozornil, že tam jako dozorci působili čeští policisté a celníci. Uvedl to v knize Tíživé mlčení, v níž kromě archivních dokumentů vycházel rovněž ze svědectví několika desítek Romů, kteří přežili nacistickou okupaci českých zemí.

Spisovatel ostře kritizoval českou politickou reprezentaci, která se podle něj snažila problematiku tábora v Letech skrýt, protože se týká spousty tehdejších i dnešních významných osobností.

Polansky za svůj život vydal přes 50 knih včetně řady sbírek básní. V minulosti pracoval pro Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jako poradce pro otázky romských uprchlíků v Kosovu. Působil rovněž jako šéf neziskové organizace Roma Refugee Fund, která působila v romských utečeneckých táborech v Kosovké Mitrovici. Ve své kontroverzní knize UN-Leaded Blood popsal nečinnost pracovníků OSN, kvůli které v táborech zemřelo mnoho dětí na otravu olovem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme