Vláda prodloužila nouzový stav do 11. dubna. Výjimku ze zákazu vycházení budou mít velikonoční mše

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do 11. dubna, jak ji k tomu v pátek večer dala souhlas Sněmovna. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že současně prodloužila všechna dosavadní opatření, která jsou na nouzový stav navázána. Rozhodla ale, že o Velikonocích, a to 1. až 3. dubna, budou moct lidé na večerní mše i po 21:00 až do půlnoci.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 21:08 26. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí Poslanecké sněmovny prohledávají pyrotechnici

Pro prodloužení nouzového stavu do 11. dubna hlasovalo 53 poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Ihned po Velikonocích budou opatření znovu přezkoumána. Ta, která byla dnes největším důvodem diskuse – omezení pohybu mezi okresy a omezení vycházení v noci – budou platit nejdéle do konce nouzového stavu,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Před Velikonocemi by také měla být představena nová struktura protiepidemického systému PES. Ministr zopakoval, že nejbližším možným termínem návratu části dětí do škol je pondělí 12. dubna.

Za nynější situace by stav nouze končil s nedělí 28. března. Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Zcela závislé je na něm omezení volného pohybu lidí. Opozice kritizuje zejména zákaz cestování mezi okresy, a to včetně KSČM.

Ústavní soud nezrušil nouzový stav z února. Obcházet sněmovnu s pomocí hejtmanů ale podle něj nelze

Číst článek

Pro prodloužení nouzového stavu do 11. dubna hlasovalo 53 poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje.

Pro schválení návrhu, který podali Leo Luzar (KSČM) a posléze také Roman Kubíček (ANO), bylo nutných nejméně 52 hlasů. Poslanci ostatních stran byli proti, nebo se hlasování zdrželi.

Návrh vlády předtím získal jen hlasy poslanců koaličních stran, což k jeho přijetí nestačilo.

Kubíček po dohodě s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) navrhoval i dva další termíny, a to pátek 9. dubna a středu 7. dubna. O nich už poslanci nehlasovali.

189 dnů nouzového stavu

Premiér Andrej Babiš (ANO) i Blatný doufají, že nynější prodloužení nouzového stavu bude už poslední. Rozvolnění protiepidemických restrikcí si Česko podle ministerského předsedy ještě nemůže dovolit. Podle Blatného by měla současná opatření zůstat beze změn nejméně do konce Velikonoc.

Bitvu s covidem vyhráváme. Uzavření firem na Velikonoce je stále ve hře, říká epidemiolog Smejkal

Číst článek

Naopak například podle předsedy ODS Petra Fialy už není nouzový stav nutný a protiepidemická opatření je možné vydat jinak. Opozice poukazuje na nedávno schválený pandemický zákon.

„Nouzový stav je něco, co má zakrýt, že vláda nemá žádný plán, kterému by lidé mohli věřit,“ řekl Fiala. Podle předsedy SPD Tomia Okamury vláda porušuje ústavní práva obyvatel a ztratila důvěru veřejnosti.

Komunisté tvrdí, že další dva týdny nouzového stavu jsou minimem, které vláda potřebuje. Delší uzávěra by podle Luzara mohla pomoci uvolnit nemocnice.

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října. Po nynějším prodloužení potrvá nejméně 189 dnů. Loni na jaře trval stav nouze kvůli koronavirové krizi 66 dnů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme