Požádejte do týdne o důvěru ve sněmovně, vyzvala Babiše koalice Spolu. Premiér to odmítl

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby požádal Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry jeho vládě. Pokud to do týdne neučiní, začne koalice sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře. Předsedové stran to řekli na tiskové konferenci ve sněmovně. Babiš na žádost reagoval s tím, že vláda nemá důvod o důvěru žádat. Případné hlasování by podle něj navíc destabilizovalo situaci.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:28 15. 4. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čelní představitelé koalice SPOLU: (zleva) Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marián Jurečka (KDU-ČSL)

Čelní představitelé koalice SPOLU: (zleva) Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marián Jurečka (KDU-ČSL) | Foto: Jakub Stadler | Zdroj: Profimedia/MAFRA

„Naše vláda dostala důvěru v červnu 2018,“ odpověděl na žádost koalice Spolu premiér. Pokud má podle něj opozice pocit, že vysloví vládě nedůvěru, nikdo jí v tom nebrání. Není to podle něj ale dobrý nápad, protože by takový postup mohl destabilizovat situaci v zemi.

Podle Babiše by měla vláda dovládnout do říjnových voleb. „Čekají nás důležité věci,“ uvedl a vyjmenoval očkování proti covidu-19, skládání státního rozpočtu na příští rok, čerpání evropských peněz, evropský program obnovy i strategii očkování na roky 2022 a 2023.

Chybějící hlasy, ale i obavy z prezidenta. Čtyři varianty vývoje poté, co KSČM přestala tolerovat vládu

Číst článek

Krok je podle koalice opozičních stran nezbytný poté, co KSČM v úterý vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. „Současná neschopná vláda ztratila už i podporu komunistů,“ dodala koalice na twitteru.

Pokud kabinet důvěru sněmovny nezíská, jsou podle ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dvě možnosti, o kterých by opoziční subjekty chtěly jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Buď rozpustit sněmovnu a vypsat předčasné volby, nebo vytvořit vládu odborníků za podpory všech sněmovních stran.

K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

Co je lepší varianta?

„Jsme připraveni i k dalším krokům, nikoli jenom ke kroku vyslovení nedůvěry, ale případně i hlasovat o rozpuštění sněmovny,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Pro ty je však potřeba schválený volební zákon, o jehož novele bude rozhodovat koncem dubna Senát.

Předčasné volby by byly podle předsedy ODS Petra Fialy nejrozumnější a nejčistší cestou, kroky ale mají jasně danou posloupnost.

‼️ Současná neschopná vláda ztratila už i podporu komunistů. Pokud si vláda sama neřekne o důvěru, tak v nejbližších dnech vyvoláme hlasování o NEDŮVĚŘE VLÁDĚ!

14:54 – 15. 04. 2021

12 232

Podle Pirátů a STAN není vyslovení nedůvěry vládě nejlepším řešením, protože by to fakticky předalo moc prezidentu Zemanovi. „Za nás stále platí, že vyslovovat vládě nedůvěru není nejlepší nápad - prezident buď nechá dovládnout Babiše bez důvěry, nebo vytáhne z klobouku nějakou svoji vládu," řekl předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že moc by se měla raději vrátit do rukou lidí, kteří by rozhodli ve volbách po případném rozpuštění Sněmovny. „Požádal jsem předsedu ODS (Petra) Fialu o setkání, abychom projednali možnosti postupu. Finálně ale vše musí stvrdit poslanecký klub, o věci se budeme bavit na jeho úterním zasedání,“ napsal.

Poté, co KSČM vypověděla dohodu o toleranci, její předseda Vojtěch Filip řekl, že pokud by opoziční strany vyvolaly hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, poslanecký klub KSČM by hlasoval pro.

Piráti v úterý uvedli, že rozpuštění sněmovny by bylo zodpovědnějším a férovějším postupem. Podobně se vyjádřil předseda STAN Vít Rakušan, úřednickou vládu by považoval za riziko. Předseda SPD Tomio Okamura v úterý řekl, že by vláda měla požádat sněmovnu o vyslovení důvěry, aby zjistila, zda zastupuje většinu občanů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme