Slovanská epopej dorazila na zámek v Moravském Krumlově. Praha ji tam zapůjčila na pět let

Legendární Slovanská epopej Alfonse Muchy už je v Moravském Krumlově na Znojemsku. Část z 20 rozměrných pláten dorazila v úterý a ve středu a ve čtvrtek po 17.30 na zámek přijel kamion s poslední částí cyklu. Novinářům to řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Podle něj se po dohodě s pražskou galerií o termínech převozu nemluvilo z bezpečnostních důvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Moravský Krumlov (Znojemsko) (Aktualizováno: 18:13 24. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alfons Mucha, Slovanská epopej, Obecní dům

Praha dílo Krumlovu zapůjčila na pět let pod podmínkou, že město upraví zámek (ilustrační foto). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Město by chtělo cyklus vystavovat v červenci, na 10. září nicméně připravuje slavnostní otevření.

Slovanská epopej nepatří Praze. Soud vyhověl žalobě Johna Muchy, hlavní město se odvolá

Číst článek

Epopej převezl z Prahy kamion. Plátna ve speciálních schránkách vytáhl z kamionu jeřáb, který je oknem přemístil do zámku. Podle Třetiny se budou v příštích dnech plátna chystat. O cenách vstupného bude ještě Moravský Krumlov rozhodovat, předpokládá ale, že bude takové, jaké je obvyklé v jiných zámcích.

Pět let s podmínkami

Praha dílo Krumlovu zapůjčila na pět let pod podmínkou, že město upraví zámek. Mezi požadavky bylo například potřebné technické vybavení, zvláštní sjednané pojištění a prostory bylo třeba vybavit speciálním protipožárním systémem či zabezpečovacím zařízením. Úpravy zámku stály 58 milionů, z toho 43 milionů pokryl stát, deset milionů dal kraj a zbytek zaplatilo město.

Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu.

Slovanská epopej se na pět let stěhuje do Moravského Krumlova. Praha pro ni stále nemá vhodné prostory

Číst článek

Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře.

Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově, odkud je v roce 2011 tehdejší vedení Prahy nechalo odvézt. Poté byly v depozitáři Galerie hlavního města, protože je Praha nemá kde vystavovat. Po návratu do Prahy má být dílo na 25 let umístěno v budově Savarinu na Václavském náměstí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme