Kdo je obviněný v případu otravy ryb na řece Bečvě? ,Dezy se řízení netýká,‘ říká státní zástupce

Policie v případu loňské otravy na řece Bečvě v pondělí obvinila právnickou a fyzickou osobu. Bližší informace nesdělila. Dozorující státní zástupce i policie nicméně serveru iROZHLAS.cz potvrdili, že mezi ně nepatří firma Deza. „Je to mezi řádky. Napsali jsme, že firma je z Rožnovska, což Deza není,“ řekl policejní mluvčí Petr Jaroš. Podle něj ale není vyloučené, že se bude okruh obviněných ještě rozšiřovat.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 20:45 28. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Několik desítek tun ryb uhynulých v řece Bečvě otrávily kyanidy

Několik desítek tun ryb uhynulých v řece Bečvě otrávily kyanidy | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

Podobně se k dalšímu vývoji vyjádřil také náměstek okresního státního zástupce ve Vsetíně Petr Bareš, který případ dozoruje. „Dezy se řízení netýká,“ uvedl pro iROZHLAS.cz. Žalobce ani policie nechtěli další podrobnosti k případu komentovat.

„V tuto chvíli vyšetřování není ukončeno, budou probíhat další procesní úkony,“ řekl policejní mluvčí Jaroš. Půjde podle něj například o výslech obviněné osoby a možná i o další sběr důkazů.

Chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO) se mezi podezřelými objevila vloni na podzim. Firma uvedla, že zcela jistě není původcem úhynu ryb. Internetový Deník Referendum poté v listopadu uvedl, že v den havárie došlo v podniku k incidentu. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky šlo o „provozní událost“.

Soudní znalec Jiří Klicpera v pořadu Reportéři ČT v únoru řekl, že otravu Bečvy nezavinila Deza.

Kdo je podezřelý?

Zatím tedy není jasné, koho policie podezřívá z toho, že způsobil otravu, při které zemřely tisícovky ryb. Server iDNES.cz v květnu napsal, že dle posudku, který si policie nechala v případu zpracovat, podezřívá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Její ředitel Oldřich Havelka v pondělí nechtěl informaci policie o zahájení trestního stíhání komentovat. „Nemůžu to nyní ani potvrdit, ani vyloučit,“ řekl ČTK v pondělí odpoledne.

Podle neoficiálních informací, které získala redakce, policie obvinila právě rožnovský podnik a jednoho z jeho zaměstnanců.

Tomu nasvědčuje také vyjádření ředitele Havelky ve večerních hodinách pro Českou televizi. Havelka uvedl, že firma podá proti trestnímu stíhání stížnost. Zda policie stíhá i jeho osobně, nechtěl komentovat.

Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, nyní v něm podniká asi 55 firem. Energoaqua zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy.

Česká inspekce životního prostředí v minulosti uvedla, že havárii způsobily kyanidy a že se jednalo o úsek pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.

Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Dominika Kubištová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme