Výsledky kvízu: kde se čtenářům dařilo podle fotek ulic uhodnout vítěze voleb, a kde se nejvíc pletli?

Určit podle fotky okrsku, kdo v něm vyhrál sněmovní volby, je v Česku těžké. Čtenáři iROZHLAS.cz uspěli ve 42 procentech případů, což je jen o málo lepší výsledek, než k jakému by vedly náhodné tipy.

Praha/Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V týdnu od vydání volebního vlastivědného kvízu jsme zaznamenali přes 60 tisíc jednotlivých tipů a přes 3500 dokončených kvízů.

Na rozdíl od obdobného testu ve Spojených státech se v odpovědích neprokázala souvislost mezi výší volebního zisku a pravděpodobností správného tipu. Nelze tedy říci, že by u nás byly některé volební okrsky na první pohled komunistické, lidovecké, pirátské či třeba silně inklinující k hnutí ANO.

Jedním z důvodů je i to, jak jsou mnohé okrsky v Česku malé: když se sčítají jen nízké desítky hlasů, mohou výsledek vychýlit například rekreanti z velkých měst. Víkendový termín voleb a častější vydávání voličských průkazů vede k tomu, že Brňané či Pražané mohou v menších horských obcích přehlasovat místní obyvatele.

Zeměpisný kvíz: uhodnete z fotky ulice, kdo tam vyhrál volby?

Číst článek

Výsledek může změnit i jediný místně populární kandidát: „Někde mohl kandidovat člověk, který to své kandidátce prostě strhne, i když by obec vítěznou stranu jinak tolik nevolila. Pár voličů udělá v malém okrsku hodně procent,“ říká politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci.

Nejúspěšnější tak byli čtenáři na místech, kde shodou okolností zafungovala některá ze zakořeněných představ. Tam, kde bylo na fotografiích kostelík a shodou okolností tam vyhráli lidovci, nebo v historických čtvrtích velkých měst, kde se hráč obvykle nespletl, pokud tipoval za vítěze TOP 09 či Piráty.

pek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme