Francouzům vadí nový ruský zákon. Podle něj musí nést šampaňské označení šumivé víno

Francouzští výrobci šampaňského brojí proti novému ruskému zákonu, který nutí zahraniční výrobce přidávat na lahve šampaňského označení „šumivé víno“, a vyzvali k zastavení vývozu nápoje do Ruska. Francouzský ministr zemědělství Julien Denormandie rozhlasové stanicí Sud Radio řekl, že šampaňské je název, který se může používat pro šumivá vína z oblasti Champagne ve Francii, ačkoli se jiné země občas pokoušely toto označení prohlásit za své.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Réservé

Francouzští výrobci šampaňského brojí proti novému ruskému zákonu, který nutí zahraniční výrobce přidávat na lahve šampaňského označení „šumivé víno“, a vyzvali k zastavení vývozu nápoje do Ruska (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ruský zákon, který v pátek podepsal ruský prezident Vladimir Putin, vyžaduje, aby všichni zahraniční výrobci šumivého vína svůj výrobek na zadní straně láhve označovali jako šumivé víno. Výrobci ruského šumivého vína mohou nadále používat termín šampaňské.

Francouzi kvůli brexitu a obchodním válkám omezili pití šampaňského

Číst článek

Sdružení Comité interprofessionnel du vin de Champagne v pondělí vyzvalo své členy, aby pozastavili dodávky do Ruska. Název, jež šampaňské odvozuje od stejnojmenného regionu, má podle něj právní ochranu ve 120 zemích.

Společnost Moët Hennessy se ruskému zákonu podvolí. Jeho šampaňská budou mít brzy na lahvích směřujících do Ruska označení „šumivé víno“.

Legislativní změna, která vyžaduje na etiketě popis „šumivé víno“ způsobí „velmi dočasné pozastavení dodávek“, aby se přizpůsobily z logistického a regulačního hlediska, uvedla společnost Moët Hennessy, která je divizí luxusní skupiny LVMH. Jakmile se etikety upraví, dodávky se obnoví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme