Druhou dávku dostane po 21 dnech na Chodově každý. ‚Neotočíme ho,‘ potvrdil IKEM

Druhou dávku vakcíny Pfizer/BioNTech lze dostat nejdříve 34 dní od té první, zní pravidlo ministerstva zdravotnictví. Očkovací místo bez registrace na pražském Chodově ale naočkuje každého již po 21 dnech, což má od čtvrtka platit jen pro nové zájemce a děti do 15 let. „Když si tam zájemce vystojí 2,5 hodiny frontu, tak ho opravdu neotočíme a naočkujeme ho,“ řekla Radiožurnálu mluvčí Institutu Klinické a Experimentální Medicíny Markéta Šenkýřová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I zde se ale barvičky využily.

O očkovací místa bez registrace na Chodově a pražském hlavním nádraží je tento týden obrovský zájem | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Druhé dávky vakcíny společností Pfizer/BioNTech očkují na Chodově od tohoto pondělí, kdy se centrum pro širokou veřejnost otevřelo.

„Lidé by měli dodržovat ministerské nařízení, nicméně ve chvíli, kdy přijde někdo, kdo o tom neví nebo to špatně pochopil a vystojí si tam 2,5 hodiny frontu, tak ho opravdu neotočíme a naočkujeme ho.“

Markéta Šenkýřová (mluvčí IKEM)

Dosud si tam pro druhou dávku mohli oficiálně dojít pouze lidé, kteří tu první dostali před alespoň 34 dny. Nově stačí nejkratší možný interval schválený Evropskou lékovou agenturou.

„Pro nás je důležité, aby byl každý člověk aspoň 21 dní po první dávce. Lidé by měli dodržovat ministerské nařízení, nicméně ve chvíli, kdy přijde někdo, kdo o tom neví nebo to špatně pochopil a vystojí si tam 2,5 hodiny frontu, tak ho opravdu neotočíme a naočkujeme ho,“ řekla Radiožurnálu mluvčí Institutu Klinické a Experimentální Medicíny (IKEM) Markéta Šenkýřová.

Radiožurnál a server iROZHLAS.cz u naočkovaných lidí druhou dávkou na Chodově ověřil, že aplikaci druhých dávek v kratším intervalu očkovací centrum skutečně umožňuje. IKEM o tom nově informuje i na svém webu. 21denní interval přitom od čtvrtka platil jen pro nové zájemce a děti od 12 do 15 let.

Tři minuty v lékárně. Češi naočkovaní mimo EU si mohou pro certifikát zajet do Drážďan

Číst článek

Lidé by ale pro druhé dávky měli chodit nejpozději čtyři dny před řádným termínem, aby nedocházelo k propadnutí očkovací látky na místě původní registrace.

Zájem o bezregistrační centra

O očkovací místa bez registrace na Chodově a pražském hlavním nádraží, kde očkují vakcíny firmy Johnson & Johnson, je od jejich otevření tento týden obrovský zájem. Tvoří se v nich dokonce dlouhé fronty.

„Dvě třetiny lidí si jdou pro první dávku. Pro druhou přicházející ve třetině případů,“ doplnila za chodovské centrum Šenkýřová s tím, že druhých dávek tu lékaři vyočkují každý den něco přes 250. Odborníci opakovaně upozornili, že druhá dávka očkování vysoce zvyšuje ochranu proti delta mutaci koronaviru.

Ministerstvo zdravotnictví chce pro velký zájem příští týden otevřít další očkovací centrum bez registrace na Smíchově. Další podobná místa zprovozní ve středu v Brně (Olympia, zajišťuje FN u svaté Anny) a v Ostravě (Karolina, zajišťuje FN Ostrava). Další by se mohla otevřít v Plzeňském nebo Zlínském kraji.

Matěj Skalický, vtk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme