Bezos letěl ve vlastní raketě do vesmíru. Doprovodili ho nejstarší a nejmladší astronauti

Americký miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos vyrazil v úterý odpoledne do vesmíru. Svou bezpilotní raketu New Shepard otestoval při jejím vůbec prvním ostrém letu. Na oběžnou dráhu se sice nedostal, posádka si ale užila pár minut ve stavu beztíže a jedinečný výhled na Zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Video Washington (Aktualizováno: 15:22 20. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Bezosovy společnosti Blue Origin odstartovala v 15.12 našeho času z kosmodromu společnosti Blue Origin v poušti na západě Texasu. Let trval přibližně deset minut.

Po několika minutách se modul s posádkou odpoutal a vystoupal nad Kármánovu hranici ve výšce 100 kilometrů, která je obecně uznávanou hranicí mezi zemskou atmosférou a vesmírným prostorem.

Významný krok k vesmírné turistice. Raketoplán po letu k hranici kosmu úspěšně přistál

Číst článek

Nosná raketa následně začala klesat zpět k zemi. „O pohon se stará jeden raketový motor, který má za úkol nejen při startu vynést celou sestavu do výšky několika desítek kilometrů, ale poté se při klesání zažehne znovu, vyklopí se nohy a pohonná jednotka přistává motoricky. Díky tomu, že je tam jen jeden raketový stupeň, tak je možné s ním velice snadno přistát, aby byl znovu použitelný,“ popsal před startem pro Radiožurnál Dušan Majer ze serveru kosmonautix.cz.

Čtveřice lidí v modulu si přibližně tři minuty užívala stav beztíže. Raketa po svém přibližně sedmiminutovém letu přistála v texaské poušti asi dvě míle od místa startu. Modul na zemi bezpečně dosedl asi o tři minuty později.

Za dobu šesti let nechali inženýři ze společnosti Blue Origin vyletět raketu k hranici vesmíru celkem patnáctkrát. V úterý ale poprvé letěl s lidskou posádkou.

Bezos s sebou do vesmíru vzal svého bratra Marka. Další členkou posádky byla 82letá americká průkopnice letectví a astronautiky Wally Funková, která se stala nejstarším člověkem, jenž zavítal do vesmíru.

Před 45 lety na Marsu úspěšně přistála první sonda Viking 1. Na jejích zjištěních staví vědci dodnes

Číst článek

Dosavadním držitelem rekordu byl astronaut John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl zeměkouli a do vesmíru se znovu podíval v roce 1998 v 77 letech.

Čtvrtým členem posádky byl 18letý Nizozemec Oliver Daemen, který překonal rekord sovětského kosmonauta Germana Titova. Ten se v roce 1961 dostal do vesmíru jako druhý člověk po Juriji Gagarinovi v 25 letech.

Daemen byl přitom náhradníkem. Jeho místo původně v aukci vydražil neznámý šťastlivec v přepočtu za skoro 600 milionů korun. Z letu se ale omluvil kvůli kolizi termínů.

Posádku tvořili čtyři lidé, do budoucna ale modul pojme až šest pasažérů.

Podobnou cestu mimo Zemi podnikl už zhruba před týdnem ve své raketě Richard Branson, který vlastní firmu Virgin Galactic. Jednasedmdesátiletý britský miliardář se 11. července zúčastnil prvního letu firemního raketoplánu VSS Unity k hranici vesmíru s kompletní šestičlennou posádkou.

Bezose to však nechalo klidným, neboť Branson podle něj do vesmíru nedoletěl. Unity totiž vystoupal jen nad 80 kilometrů a tuto výšku uznávají za hranici vesmíru „jen čtyři procenta světa“, nechal se slyšet šéf Blue Origin.

S Bransonovou společností poletí do vesmíru i Musk. Vlastní přitom konkurenční firmu SpaceX

Číst článek

Jak v případě VSS Unity, tak modulu vyneseného raketou New Shepard se každopádně jedná o suborbitální lety. To znamená, že nedosáhnou oběžné dráhy kolem Země.

Bransonův let byl považován za milník soutěžení v rodící se lukrativní vesmírné turistice. Jak jeho Virgin Galactic, tak Bezosova Blue Origin totiž plánují v budoucnu své lety nabízet vesmírným turistům.

Plány v oblasti vesmírné turistiky má ale také miliardář Elon Musk, zakladatel kosmické firmy SpaceX a automobilky Tesla, který si koupil lístek do vesmíru od Bransona.

Nosné rakety Falcon 9 a lodě Dragon jeho firmy SpaceX už dopravují náklad i astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Raketa Bezosovy firmy Blue Origin | Foto: Isaiah J. Downing | Zdroj: Reuters

sch, ošv, ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme