Vondráček řekl, že ho k Zemanovi dovedla ochranná služba. ‚Přišel s kancléřem,‘ ohradila se policie

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) prý navštívil prezidenta Miloše Zemana na jeho „zprostředkovanou žádost“. Uvedl to pro Radiožurnál. Dodal, že si myslel, že nemocnice o domluvené schůzce ví. „Pan kancléř (Vratislav Mynář) mě nepřivedl, po příchodu do nemocnice se mě ujala policie,“ popsal Vondráček průběh setkání. Policie ale v zápětí jeho tvrzení na twitteru odmítla. A znovu uvedla, že přišel v doprovodu kancléře.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:09 15. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Vondráček (ANO)

Radek Vondráček (ANO) | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Vondráček nejdříve v pátek dopoledne Radiožurnálu popsal, že do nemocnice přijel předešlý den po poledni sám. Do pokoje ho prý doprovodila policie. Tam už na něj čekal hradní kancléř Mynář. „Pan prezident mě pozval, přál si mě vidět. A když vás pozve pan prezident, tak to pozvání přijmete,“ popsal.

Za prezidentem jen se souhlasem lékaře. Policie nepustí k Zemanovi návštěvy mimo seznam

Číst článek

„Vůbec by mě nenapadlo, že se dostanete do Ústřední vojenské nemocnice k lůžku na jednotku intenzívní péče k prezidentovi republiky bez vědomí ošetřujícího lékaře a nemocnice,“ doplnil.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke nicméně už ve čtvrtek večer v tiskové zprávě uvedla, že ho tam hradní kancléř vzal bez vědomí lékaře. Událost se podle ní bude prošetřovat. Zinke také zmínila, že se nemocnice distancuje od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu.

Zinke pro ČTK popsala, že personál střešovické nemocnice Vondráčkovu návštěvu u prezidenta zaznamenal, z úcty k autoritě kancléře předpokládal, že byla konzultována s lékařem. Dodala, že pracovní návštěvy u pacientů, kteří jsou léčeni na jednotkách intenzivní péče, nejsou zpravidla vhodné.

Policie se v pátek kolem půl třetí odpoledne proti Vondráčkovu vysvětlení ohradila. „Policie České republiky pana předsedu Poslanecké sněmovny k prezidentu republiky nedoprovázela. Pan předseda navštívil pana prezidenta v doprovodu hradního kancléře, který byl v té době již na místě,“ napsala na twitter.

Policie České republiky pana předsedu Poslanecké sněmovny k prezidentu republiky nedoprovázela. Pan předseda navštívil pana prezidenta v doprovodu hradního kancléře, který byl v té době již na místě.

14:18 – 15. 10. 2021

436 4725

Předseda končící sněmovny po schůzce totiž mimo jiné prohlásil, že se Zeman cítí lépe: „Popovídali jsme si, usmíval se. Co jsem se tak vyptával, tak že se cítí líp. K povolebnímu jednání říkal, že se na něj můžeme spolehnout. A říkal to se svým typickým potutelným úsměvem.“ Podobně se v pátek vyjádřil i pro rádio Impuls a dodal: „Byl unavený, takže jsem tam byl jen pár minut.“ 

Vondráček pak v pátek odpoledne svůj popis událostí po reakci policie upravil. „Myslím, že je to nepochopení,“ reagoval na dotaz Radiožurnálu. „Určitě jsem nikde nepsal, a to si dohledejte, že by mě policista doprovázel až na pokoj,“ sdělil s tím, že pan policista byl pouze tak laskav a doprovodil ho až na oddělení, protože se v nemocnici nevyzná.

Tam už ho měl podle jeho slov čekat kancléř Mynář. „Což je i v tom tweetu Policie ČR. Policista se mnou nevstupoval do pokoje. Tam si mě převzal pan kancléř. Do pokoje jsem šel s ním,“ uzavírá Vondráček. (Přepis celé reakce pro Radiožurnál najdete na konci článku.)

‚Podepsal to přímo přede mnou‘

Vondráček do nemocnice přijel, aby si převzal rozhodnutí o svolání první sněmovní schůze, která se uskuteční na 8. listopadu.

„Pan prezident chtěl předejít spekulacím o tom, zda je to projev jeho vůle, nebo zda to nepodepsal někdo jiný, což se ve veřejném prostoru ukazuje. Takže zase měl jednou pan prezident pravdu. Z toho důvodu podepsal tu listinu přímo přede mnou a předal mi ji osobně do ruky,“ vysvětlil.

Policie nicméně bude podle serverů Seznam Zprávy a Neovlivní.cz přesto prověřovat, jestli podpis nezfalšoval někdo z prezidentova okolí. V pátek odpoledne dostala případ na stůl Národní centrála proti organizovanému zločinu, uvedl pro CNN Prima News Jaroslav Ibehej.

V souvislosti s návštěvou předsedy dolní sněmovny nemocnice požádala policii, aby k prezidentovi nepouštěla nikoho, koho neschválí jeho ošetřující lékař. Podle mluvčí Policejního prezidia Kateřiny Rendlové komunikace proběhla v nejvyšších patrech, tedy mezi šéfem nemocnice Miroslavem Zavoralem a policejním prezidentem Janem Švejdarem.

Děkujeme za vstřícnost Policie České republiky. Pan prezident je pacientem ÚVN a tímto opatřením jsou zajištěna standardní pravidla, která platí pro návštěvy u pacientů ÚVN.

11:17 – 15. 10. 2021

9 306

„Nezávisle na tom (proběhla komunikace) také mezi ředitelem útvaru na ochranu prezidenta Martinem Balážem a přednostou Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomášem Tyllem. Oba požadovali omezení přístupu všech osob k prezidentovi republiky. Policie samozřejmě vyhověla,“ řekla Respektu mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová.

Kvůli chronickému onemocnění

Prezident je ve střešovické nemocnici od neděle. Podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala byly důvodem hospitalizace komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.

Nemocnice prověřuje Vondráčkovu návštěvu u prezidenta. Mynář ho na JIP přivedl bez vědomí lékaře

Číst článek

Mluvčí nemocnice v pondělí sdělila, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. Jiné informace o jeho zdravotním stavu nejsou k dispozici.

Ve čtvrtek prezidentova žena Ivana doprovázená jejich dcerou Kateřinou požádala o toleranci, podrobnosti k prezidentově zdravotnímu stavu ale neřekla.

Zeman pobýval v Ústřední vojenské nemocnici už v září, strávil tam osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty.

Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

CELÁ REAKCE RADKA VONDRÁČKA PRO RADIOŽURNÁL

Proč jste ve svém prohlášení uvedl nyní už vyvrácenou informaci mluvčí Policie ČR o tom, že jste byl doprovázen policistou až k panu prezidentovi?
Myslím, že je to nepochopení. Určitě jsem nikde nepsal, a to si dohledejte, že by mě policista doprovázel až na pokoj.

Já teď čtu, co je napsáno na stránkách Poslanecké sněmovny. Cituji: „U vstupu mě vyzvedla ochranná služba Policie ČR a zavedla mě až do pokoje pana prezidenta.“
Aha, tak v tom případě je to nepřesné. Omlouvám se. Ale to jsem snad ani nepsal, ne? Co to citujete?

Je to podepsáno Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.
Dobře, tak ať se to vysvětlí: Policista mě čekal u vchodu, zavedl mě na oddělení. Tam už byl pan kancléř přítomen, což je i v tom tweetu Policie ČR. Policista se mnou nevstupoval do pokoje. Tam si mě převzal pan kancléř. Do pokoje jsem šel s panem kancléřem. Prostě by mě nenapadlo, že se to může až tímto způsobem pitvat. Jsem zvědavý, kam až do zajde.

Takže s policistou jste se rozešli před dveřmi do pokoje?
Pan policista byl tak laskav a doprovodil mě na oddělení, protože se v nemocnici nevyznám. Asi mi ho poslali naproti. Na oddělení už byl pan kancléř. Na pokoj už jsem šel s ním. Opravdu tam není jediný rozpor. Jestli musíme jít do takového detailu, byl jsem tam, zažil jsem to. Snad jsem se ještě úplně nezbláznil. Do pokoje určitě žádný policista nevstoupil.

Vondráčkova návštěva Zemana

  • 11:38 14. 10. Schůzka s kancléřem Mynářem

    Dosluhující předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) vychází z Hradu. Po schůzce s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem uvedl, že prezident Miloš Zeman svolá zasedání nové sněmovny na pondělí 8. listopadu.

  • po obědě 14. 10. Návštěva u prezidenta

    Po obědě navštívil Vondráček prezidenta Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. Novinářům však řekl, že o setkání promluví až po 16. hodině.

  • 17:00 14. 10. Je schopen vykonávat úřad

    Po 17. hodině Vondráček přichází před novináře. Informuje mimo jiné o tom, že je hlava státu podle něj schopna vykonávat úřad. „Mohu vyvrátit všechny spekulace o tom, že by Zemanův stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se nějak orientovat. Svůj úkon (podpis rozhodnutí o svolání schůze sněmovny) provedl naprosto jasně,“ uvedl Vondráček. Prezident mu podle něj říkal, že sleduje denně monitoring. „Nejvíce ho baví zprávy o tom, že zemřel. Takže humor ho neupustil.“

  • 22:10 14. 10. Mynář přivedl Vondráčka k prezidentovi bez vědomí ošetřujícího lékaře

    Kolem desáté ale nemocnice informuje, že kancléř Vratislav Mynář přivedl Radka Vondráčka (ANO) k prezidentovi Miloši Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře.

  • 9:00 15. 10. Babiš: ‚Nechápu‘

    Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Radiožurnál uvedl, že o čtvrteční návštěvě předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v Ústřední vojenské nemocnici u prezidenta Miloše Zemana nevěděl. „Vůbec nechápu, proč tam pan Vondráček šel,“ řekl.

  • 10:45 15. 10. Bez souhlasu lékaře?

    Policie na twitteru informuje, že ochranka neumožní přímý kontakt prezidenta Miloše Zemana s osobami, které předem neobdrží souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou.

  • 13:20 15.10. Vondráček: Byl jsem přesvědčen o tom, že návštěva byla konzultována

    Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že prezidenta Miloše Zemana navštívil v Ústřední vojenské nemocnici na jeho žádost zprostředkovanou hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. „Celá situace mě mrzí, byla to chyba a chápu rozladění vedení nemocnice. I když ředitel nemocnice jistě ví, že to není o mé osobě, tak přesto se jemu i dalším ošetřujícím lékařům omlouvám," napsal v prohlášení Vondráček. Do nemocnice přijel, jak uvedl v Rádiu Impuls, za Zemanem sám a od vstupu ho k prezidentovi zavedla policejní ochranná služba. Mynář už byl podle předsedy sněmovny na místě.

  • 13:56 15. 10. Návštěva zaznamenána

    Personál Ústřední vojenské nemocnice zaznamenal čtvrteční návštěvu předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) a prezidentova kancléře Vratislava Mynáře u prezidenta Miloše Zemana. Z úcty k autoritě kancléře ale předpokládal, že byla návštěva konzultována s ošetřujícím lékařem.

  • 14:50 15. 10. Policie popřela Vondráčkovo vyjádření

    Policie popřela, že by Vondráčka doprovodila do nemocničního pokoje prezidenta Miloše Zemana. Prezidenta navštívil v doprovodu kancléře Vratislava Mynáře, který byl v té době již na místě, uvedla policie na twitteru.

zum, dok, ako, lpa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme