PŘEHLEDNĚ: Prodloužená otevírací doba i vánoční trhy. Jaké změny přinese konec nouzového stavu?

Nouzový stav po 30 dnech končí. Nová vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla nežádat o jeho prodloužení, s covidem-19 chce bojovat pomocí pandemického zákona. Od neděle tak restaurace nemusejí zavírat ve 22 hodin, lidé smějí pít alkohol na veřejnosti a ruší se také zákaz vánočních trhů. Návštěva restaurací, klubů nebo kulturních akcí se ale bez omezení nadále neobejde. Server iROZHLAS.cz přináší přehled změn.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V restauracích a na akcích se začalo kontrolovat očkování a říkalo se tomu kontrola bezinfekčnosti.

V restauracích a na akcích se začalo kontrolovat očkování a říkalo se tomu kontrola bezinfekčnosti. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Restaurace, hospody a kluby

Bary, restaurace, kasina, diskotéky a další obdobné provozovny nemusejí od neděle zavírat ve 22:00. Navštívit je ale až na výjimky mohou jen lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19 nebo ti, kteří onemocnění v posledních šesti měsících prodělali. Provozovatelé podniků musejí nadále kontrolovat příslušné certifikáty pomocí aplikace čTečka.

Vláda omezila počet lidí na hromadných akcích i u stolu. Třetí dávka bude pro lidi nad 30 let

Číst článek

V období kolem Silvestra, mezi 29. prosincem a 2. lednem, dojde navíc ke zpřísnění opatření. U stolu v restauracích budou moct společně sedět pouze čtyři osoby, namísto šesti. Výjimku mají členové jedné domácnosti.

Kulturní a jiné akce

Po skončení nouzového stavu jsou kulturní či jiné akce omezeny na maximálně tisíc sedících účastníků. Pro události bez místa k sezení platí hranice 100 osob. Návštěvníci se ale až na výjimky musejí prokázat certifikátem o dokončeném očkování nebo prodělání covidu v období posledního půl roku. Stejně jako v případě restaurací musejí potvrzení organizátoři kontrolovat pomocí QR kódu. 

Veřejných a soukromých akcí se také dotkne silvestrovské omezení. Od 29. prosince do 2. ledna se jich nebude moct zúčastnit více než 50 osob bez místa k sezení.

Důvěřovat, nebo kontrolovat? Experti se neshodnou na postoji k nezavádění opatření Fialovou vládou

Číst článek

Alkohol na veřejnosti

S koncem nouzového stavu se také ruší zákaz konzumace alkoholických nápojů na veřejnosti. Omezení platilo měsíc, od 26. listopadu.

Vánoční trhy

Nouzový stav umožňoval zakázat pořádání vánočních trhů. Otevřená mohla zůstat pouze celoroční tržiště. Skončením nouzového stavu se tento zákaz ruší.

Vánoční trhy byly zakázány od pátku 26. listopadu, s výjimkou prodeje kaprů a stromků. Někteří provozovatelé ale zákaz obcházeli přejmenováním trhů na farmářské apod. 

Ernestina Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme