Pravděpodobně nejtěžší rok od vzniku Česka. Premiér Fiala vyzval lidi, aby hledali, co je spojuje

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v projevu upozornil na nutnost řešení tří hlavních problémů - rostoucí inflace, energetické krize a covidové pandemie. I proto bude podle něj nezbytná solidarita mezi lidmi. „Je určitě vždycky lepší hledat to, co nás spojuje, než žehrat na to, co nás rozděluje. Platí to v politice, ale i pro vztahy mezi sousedy, kolegy a v rodině,“ řekl v novoročním projevu, jehož kompletní přepis přináší server iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Projev Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference vlády.

Je první den roku 2022 a já pro vás bohužel nemám mnoho dobrých zpráv. Tento rok bude pravděpodobně jeden z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky, řekl v novoročním projevu premiér Petr Fiala. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vážení spoluobčané,

děkuji vám za důvěru a za možnost promluvit k vám poprvé, jako předseda vlády naší republiky. Budu k vám mluvit zcela otevřeně, protože věřím, že to je jediná cesta, jak můžeme začít řešit naprostou většinu problémů, které nás trápí.

Politiky si určitě nevolíte proto, aby vám – jak se říká – lakovali věci na růžovo. Ale proto, aby vaše problémy správě pochopili, pojmenovali a dokázali je vyřešit. Taková ostatně byla i naše nabídka v podzimní volební kampani, díky které jsme před dvěma týdny sestavili novou vládu České republiky.

Je první den roku 2022 a já pro vás bohužel nemám mnoho dobrých zpráv. Tento rok bude pravděpodobně jeden z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Budou nás trápit problémy, které přicházejí zvenku, ale i problémy, které jsme si zavinili sami. Hlavně tím ,že předchozí vláda jen málo dbala na naši budoucnost, a doslova žila ze dne na den.

Chovala se jako by Česká republika nepotřebovala akutně řešit nové zdroje energií pro naše domácnosti a náš průmysl. Jako by neustálé zadlužování naší země nemohlo nikdy způsobit inflaci. Inflaci, která dnes bohužel začíná vážně ohrožovat naše úspory, v krátkém čase může ohrozit i pracovní místa. A hlavně zastavit tolik potřebný ekonomický růst.

Tři nebezpečí pro republiku

Ceny energií, inflace a covid – to jsou tři vážná nebezpečí, kterým bude Česká republika čelit v tomto roce. S trochou nadsázky můžeme říct, že vlády mohou hodně věcí rychle pokazit, ale náprava trvá zpravidla mnohonásobně déle. Odsouvat problémy na další volební období je totiž vždycky jednodušší, než kousnout do kyselého jablka a začít je řešit.

Ekonomika se příští rok dostane na úroveň před pandemií. Největším problémem bude vysoká inflace

Číst článek

Ale naší zemi nic jiného nezbývá, protože každý den se budou naše problémy jenom zvětšovat. Sami víte, že jsme začali pracovat od prvního okamžiku po jmenování nové vlády. A naší práci jsme se věnovali i v průběhu Vánoc.

Ale i když nám toto tempo vydrží celý tento rok, tak budu rád, pokud vy první pozitivní výsledky našeho snažení pocítíte už na jeho konci.

Vyhrát nad inflací totiž nelze ze dne na den. Zdědili jsme rozpočet s dalším obrovským schodkem. A na jeho zaplacení si budeme muset opět půjčit. V těchto dnech se ho snažíme seškrtat aspoň na únosnou míru. Abychom ukázali, že to s řešením inflace myslíme vážně.

A já vám chci slíbit, že budeme hledat úspory zejména tam, kde to přímo nepocítí naši občané. Máme totiž zbytnělý a těžkopádný stát a tomu rozumná redukce jenom prospěje.

Ceny energií

Někteří ekonomové jsou skeptičtí a říkají, že inflaci se nepodaří zkrotit, dokud se nepodaří dostat pod kontrolu ceny energií. To je ale téma, které si vyžaduje i mezinárodní řešení. Na jedné straně je tady Rusko, které se snaží Evropu vydírat a dokonce dává najevo, že je připraveno i na ozbrojený konflikt.

Elektřina a plyn lidem příští rok zdraží. Zvýší se regulovaná složka, oznámil energetický úřad

Číst článek

A na druhé straně tady máme významné Evropské státy, které se rozhodly investovat do nezávislosti na fosilních palivech. A to takřka za každou cenu. A obojí nám může přinést problémy. Pokud náš hlas – hlas České republiky – nebude slyšet a pokud nebudeme dostatečně bojovat za naše ekonomické a bezpečnostní zájmy.

Chtěl bych ale se vší vážností varovat, před různými politickými spasiteli a populisty, kteří budou chtít této situace zneužít a budou vám tvrdit, že řešení je jednoduché. Že stačí něco odmítnout, nebo odněkud vystoupit. Složité problémy přece nikdy nemají jednoduchá řešení.

Naše vláda bude muset trpělivě a tvrdě pracovat. Hledat v Evropě spojence, přesvědčovat partnery. Ale také konečně pohnout s výstavbou jaderných bloků a taky podpořit investice do dalších rozumných obnovitelných zdrojů. To je cesta, jak z energetické krize ven. A její alternativou je jen zaostalost a chudoba. A to přece nikdo nechce.

Evropské předsednictví

Významnou šancí, že se nám podaří uspět, nám dává i fakt, že naše země bude v tomto roce předsedat Evropské unii. Několik měsíců budeme více slyšet, více vidět a náš názor bude mít větší váhu. Je jen škoda, že tato velká mezinárodní příležitost nebyla našimi předchůdci dostatečně pochopena a nebylo uděláno dost pro to, abychom ji dobře využili.

Naše nová vláda – nyní vlastně na poslední chvíli – dává dohromady zdroje, experty i program. A to proto, abychom předsednictví zvládli se ctí. A abychom byli schopní prosadit v Evropě to, co naše republika v blízké budoucnosti životně potřebuje.

Jak už jsem zmínil, bude to dlouhá a náročná cesta. Zdražování energií a krachy dodavatelů mohou během následujících měsíců dopadnout na tisíce rodin. Chtěl bych jim slíbit, že vláda udělá všechno pro to, aby nezůstali bez pomoci. Příprava podpůrných programů pro lidi, které ohrožuje energetická chudoba, to byl jeden z úkolů, které jsem svým kolegům hned po jmenování naší vlády zadal.

Koronavirus

Zároveň mi dovolte říct několik slov k tématu, které nás poslední dva roky zneklidňuje, vyvolává obavy, ale už nás i unavuje. Ano, tím je covid. Snažím se být v této věci realista. Dlouhodobě zastávám názor, že s covidem je třeba se naučit žít. To ale vyžaduje nasazení na obou stranách. Jak na straně vlády, tak na straně občanů.

Sociolog Prokop o omikronu: Je čas na zplošťování křivky, my jsme se ale rozhodli nedělat nic

Číst článek

Za vládu vám mohu slíbit, že se budeme snažit, aby všechna nezbytná opatření, byla maximálně rozumná, přiměřená a předvídatelná.

Ale něco může proti covidu udělat každý z nás. Samozřejmě vedle očkování, které je proti covidu tou hlavní společnou ochranou. Máme za sebou Vánoce, svátky, kdy se setkáváme s rodinou a přáteli. Chovejme se prosím i po celý letošní rok k sobě všichni navzájem, jako se chováme k rodině a přátelům. Jako se chováme k těm, na kterých nám záleží. A vůči komu občas neváháme udělat ústupek na úkor vlastního pohodlí. Nejsme totiž navzájem cizí lidé. Jsme všichni občané České republiky. Cítíme k sobě sounáležitost a máme k sobě navzájem také odpovědnost.  

Je určitě vždycky lepší hledat to, co nás spojuje, než žehrat na to, co nás rozděluje. Platí to v domácí i v mezinárodní politice, ale platí to i pro vztahy mezi sousedy, kolegy na pracovišti, v rodině. A já věřím, že máte stejnou zkušenost.

Jsem naprosto přesvědčený o tom, že všechny problémy – i ty veliké, o kterých jsem dnes hovořil – lze nakonec právě společným úsilím vyřešit. A pokud je dokážeme vyřešit správně a včas, bude to pro naši zemi, její ekonomiku a celou společnost znamenat velký posun kupředu. Česká republika má právo patřit mezi nejvyspělejší země světa a já vím, že tam patřit bude.

Přeji vám, abyste rok 2022 prožili co nejlépe. Za sebe i za celou vládu vám mohu slíbit, že pro to uděláme vše, co bude v našich silách.

Šťastný nový rok.

pik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme