Odpůrci pandemického zákona postavili u sněmovny šibenice. Napadli policisty, jednoho zranili

Před sněmovnu protestovali odpůrci vládní novely pandemického zákona, kterou poslanci v úterý projednávají. Podle odhadu policie protestovalo kolem poledne zhruba 1500 lidí, o dvě hodiny později jich bylo 700. Několik protestujících napadlo policisty. Jeden policista byl zraněn. Zadržených kvůli tomuto incidentu bylo podle mluvčího Jana Daňka nakonec šest. Shromáždění skončilo k 15.30, na Malostranském náměstí zůstalo 200 demonstrantů.

Praha (Aktualizováno: 16:20 1. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šlo asi o padesátku vozů sympatizantů a demonstrantů.

Mnozí z demonstrantů na Malostranském náměstí si s sebou přinesli vlajky, píšťalky a transparenty | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Na Malé Straně se konal také protest z automobilů. Kolona aut odpůrců pandemického zákona dorazila kolem 11.00 na Malou Stranu, poté zamířila na Letenskou pláň. Podle pořadatelů protestu nechtěli stovkami vozů zablokovat dopravu.

FOTO: Tak se protestovalo u sněmovny

Číst článek

„Akce je v poklidu, nepředpokládáme žádné problémy, všichni účastníci našich konvojů nám garantují, že nebudou blokovat Prahu. Nejde nám o ohrožení bezpečnosti, ale o transparentní vyjádření nesouhlasu s přijetím novely pandemického zákona,“ uvedl dopoledne jeden z pořadatelů Jiří Janeček.

Nicméně provoz tramvají mezi Újezdem a Malostranskou byl kvůli demonstraci přerušen. Linky 12, 15, 20 a 22 byly odkloněny přes Staroměstskou.

Schůze o pandemickém zákonu: SPD si po deseti hodinách blokování jednání vyžádala přestávku

Číst článek

Mnozí z demonstrantů na Malostranském náměstí si s sebou přinesli vlajky, píšťalky a transparenty. „Nesouhlasím s pandemickým zákonem, je to omezení naší svobody a demokracie. Mám děti a nechci, aby žily v totalitě,“ popsala paní Martina z Prahy důvody, proč přišla na demonstraci.

„Přišel jsem, aby neprošla novela pandemického zákona, vedlo by to k totalitě. Můžou si s ním pak dělat, co chtějí,“ řekl Pavel z Vysočiny.

Na náměstí protestující vztyčili sedm maket šibenic symbolizujících pandemický zákon, na něž pověsili pytle s nápisy ekonomika nebo vzdělávání.

Policisté minulý týden stejnou formu protestu jako protiprávní nevyhodnotili. Nicméně tehdy vyzvali majitele šibenice, aby ji odstranil, ten uposlechl.

Vnitro chce sjednotit postup orgánů pro řešení incidentů, jako byla šibenice před sněmovnou

Číst článek

Makety šibenic se objevily už při některých demonstracích v minulosti, ani v těchto případech je policie nehodnotila jako přestupek. Agentura ČTK upozornila, že situace by byla jiná, pokud by se na šibenici objevil konkrétní člověk.

Podle Janečka se tyto šibenice liší od té na demonstraci před týdnem tím, že „nikomu nevyhrožují“.

„Pokud se schválí pandemický zákon, tak zemře svoboda, demokracie, ekonomika. Na každém pytli je jedno heslo, o které přijdeme kvůli přijetí pandemického zákona,“ řekl pro server iROZHLAS.cz.

Poslance přicházející na jednání o sporném zákonu demonstranti přesvědčovali podobně jako na obdobném protestu před týdnem, aby pro novelu nehlasovali. Někteří vysvětlovali, že přijetím zákona budou ohroženy jejich existence. Do debaty se s nimi dal poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík, podle kterého většina z demonstrantů návrh zákona ani nečetla.

Česko má za pondělí 29 514 případů covidu. Za leden se nakazilo přes půl milionu lidí

Číst článek

Podle zástupce pořádající organizace Jakuba Olberta je novela „nástroj k podvolení celého národa“. „Svoboda pohybu, svoboda podnikání, svoboda slova, ochrana soukromí, právo na vzdělání, právo na zdravotní péči, nedotknutelnost osob a jejich soukromí, svoboda shromažďování a další základní hodnoty našeho života jsou v ohrožení,“ uvedli zástupci iniciativy již dříve.

Odpůrci protipandemických opatření se v Praze sešli také v neděli. Na Václavském náměstí protestovali proti přijetí novely pandemického zákona a žádali zrušení všech nařízených omezení. Podle pořadatelů dorazilo 6000 lidí. Policie počet účastníků neupřesnila. Po tříhodinovém shromáždění se účastníci vydali na pochod městem.

O pandemickém zákonu

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moct zahrnout omezení širšího okruhu činností než teď. Úřady budou moct nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Fiala: Doufám, že pandemický zákon už nebudeme používat, ale nebylo by zodpovědné nemít obranu

Číst článek

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Možnost vydávat opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.

Kabinet chce, aby dolní komora schválila pandemickou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze. Platnost základních částí zákona o možnosti vydávání protikoronavirových restrikcí končí za současného stavu s posledním únorem.

Vládní koalice se podle premiéra Petra Fialy (ODS) dohodla, že platnost pandemického zákona omezí letošním rokem. Kabinet původně navrhl, aby bylo možné vydávat protikoronavirová mimořádná opatření neomezenou dobu. Zdravotnický výbor už dřív doporučil omezit časovou platnost základní části zákona do konce listopadu.

pik, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme