Spojené státy zakazují dovoz ruského uhlí, plynu i ropy. Británie ji přestane dovážet do konce roku

Americký prezident Joe Biden v úterý oznámil, že Spojené státy zakazují dovoz ropy z Ruska. Tento krok udělaly kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Biden řekl, že USA chápou, že mnoho amerických spojenců nebude schopných udělat to samé. Upozornil zároveň, že rozhodnutí bude mít dopad i v USA a že ceny pohonných hmot nadále porostou. Také Británie v úterý informovala, že postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022.

Tento článek je více než rok starý.

Washington/Londýn (Aktualizováno: 18:55 8. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Joe Biden

Americký prezident Biden oznámil, že USA zakazují dovoz ruské ropy, plynu i uhlí. Ilustrační foto | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

„Nebudeme se podílet na dotování Putinovy války,“ řekl v úterý šéf Bílého domu. Ruský prezident Vladimir Putin 24. února zahájil invazi na Ukrajinu, jejímž cílem je podle něj zemi denacifikovat a demilitarizovat. Západ na Rusko v reakci na to uvalil tvrdé sankce, dovozu ruské ropy a zemního plynu se ale doposud netýkaly. 

Evropská unie letos sníží závislost na ruském plynu, ukončit ji chce ‚mnohem dříve než v roce 2030‘

Číst článek

Biden také upozornil, že rozhodnutí bude mít dopad i ve Spojených státech a že ceny pohonných hmot nadále porostou.

„Putinova válka už na benzinových pumpách dopadá na americké rodiny,“ řekl prezident. Upozornil ale, že „dal jasně najevo, že obrana svobody něco stojí a něco stojí i ve Spojených státech“.

Dodal, že to chápe jak jeho Demokratická strana, tak republikáni. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová řekla, že tato komora Kongresu ještě v úterý podpoří prezidenta tak, že „schválí silnou legislativu“ týkající se zákazu.

Biden přislíbil, že udělá vše pro to, aby pro Američany zmírnil dopady „Putinova zdražování“. Už nyní je ve Spojených státech nejvyšší inflace za 40 let.

Ceny ropy kvůli očekávání, že USA zakážou dovoz ropy z Ruska, výrazně vzrostly na 128 dolarů za barel. Zemní plyn se z Ruska do Spojených států nedováží.

Podle analytické společnosti Rystad Energy loni asi osm procent ropy a ropných produktů, které se do Spojených států dovezlo, pocházelo z Ruska. AP píše, že z dostupných dat amerického ministerstva energetiky vyplývá, že v posledním únorovém týdnu USA nedovezly z Ruska žádnou ropu.

Spojené státy se mohou ruskou ropu snažit nahradit dovozem z jiných zemí, což ale může být politicky problematické, podotýká agentura AP. Vlivní senátoři varují Bidenovu vládu, aby se nepokoušela uzavřít dohodu o dodávkách této suroviny s režimem venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

„Snahy Bidenovy administrativy sjednotit svět proti vražednému tyranovi v Moskvě nesmí být vyměněny za podporu diktátora, který je vyšetřován kvůli zločinům proti lidskosti,“ řekl v pondělí šéf senátního zahraničního výboru Bob Menendez.

Politolog Duleba: Putin tuhle válku vyhrát nemůže, Ukrajina se pro Rusko stane dalším Čečenskem

Číst článek

„Demokratické aspirace lidí ve Venezuele, stejně jako odhodlání a odvaha lidí na Ukrajině, jsou mnohem cennější než několik tisíců barelů ropy,“ uvedl také.

Americký prezident také uvedl, že Spojené státy chápou, že někteří spojenci nebudou schopni udělat to samé. 

Evropa je závislá na dovozu plynu z 90 %, na ropných produktech dokonce z 97 %. Dodávky z Ruska tvoří 40 % evropského plynu a čtvrtinu dovážené ropy.

Evropská unie tak zatím plánuje v letošním roce snížit dovoz ruského plynu o dvě třetiny. Úplné ukončení závislosti pak podle slov Evropské komise plánuje „mnohem dříve než v roce 2030“.

Ukončení dovozu v Británii

Británie postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022, oznámil v úterý britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng. Firmy mají do konce roku čas přejít na jiné zdroje, s přechodem jim podle ministra vláda pomůže.

Londýn bude jednat s ostatními dodavateli, aby nahradili chybějící ropu z Ruska. Podle ministra Kwartenga zvažuje také ukončení dovozu ruského zemního plynu.

„Přechodné období poskytne trhu, podnikům a dodavatelským řetězcům více než dostatek času na nahrazení ruského dovozu,“ uvedl Kwarteng na twitteru.

Moskva pohrozila přerušením dodávek plynu. ‚Máme na to plné právo,‘ říká ruský vicepremiér

Číst článek

Firmy by podle ministra měly zajistit, aby zákaz nepocítili spotřebitelé. Ruská ropa v současnosti pokrývá osm procent poptávky v Británii, ruský plyn čtyři procenta, dodal ministr.

„Británie je významným producentem ropy a ropných produktů, navíc má značné zásoby. Kromě Ruska pochází naprostá většina našeho dovozu od spolehlivých partnerů, jako jsou USA, Nizozemsko a Perský záliv. V letošním roce s nimi budeme spolupracovat na zajištění dalších dodávek,“ napsal Kwarteng.

„Jako další ekonomický úder Putinovu režimu po jeho nezákonné invazi na Ukrajinu se Spojené království v průběhu letošního roku zbaví závislosti na ruské ropě, a to v návaznosti na náš přísný balíček mezinárodních ekonomických sankcí,“ napsal britský premiér Boris Johnson na twitteru po oznámení o zákazu dovozu ropy.

Podle agentury Reuters Johnson řekl, že zákazem dovozu ruské ropy učinil svět důležitý krok a je to jen první krok. Nezbytnost snížit závislost na ropě a plynu z Ruska je podle premiéra zcela zjevná.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme