Neúspěšnost ruských střel může být až kolem 60 procent, uvádí americké zdroje

Neúspěšnost některých přesně řízených střel, které ruská armáda používá na Ukrajině, je až 60 procent. Agentuře Reuters to sdělili tři nejmenovaní američtí představitelé. Tak vysoká míra selhání by mohla osvětlit, proč se Rusku ani po měsíci od vpádu na Ukrajinu i přes očividnou vojenskou převahu nedaří dosáhnout většího úspěchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sledujeme online Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škola v Žytomyru na Ukrajině po raketovém útoku

Škola v Žytomyru po raketovém útoku | Zdroj: Fotobanka Unian

S odvoláním na americké zpravodajské informace uvedly zdroje Reuters, že Spojené státy odhadují, že míra neúspěšnosti ruských raket se den ode dne liší, závisí na typu odpálené rakety. V některých případech může přesáhnout 50 procent. Dva z představitelů, kteří si kvůli citlivosti informací přáli zůstat v anonymitě, uvedli, že neúspěšnost dosahuje až 60 procent.

Jeden zdroj uvedl, že podle zpravodajských informací se míra selhání ruských střel s plochou dráhou letu pohybuje v rozmezí 20 až 60 procent v závislosti na dni.

‚Náš svět, jak jsme ho znali, přestal existovat.‘ Rodák z Mariupolu popsal život v Rusy obléhaném městě

Číst článek

Američtí představitelé tato tvrzení nepodpořili žádnými důkazy. Vysvětlení nemají ani pro to, co tak vysokou míru selhání způsobuje, píše Reuters, která údaje nemohla nezávisle ověřit. Kreml ani ruské ministerstvo obrany na žádost o komentář nereagovaly.

Podle agentury nelze přesně určit, jaká je běžná úspěšnost střel s plochou dráhou letu. Dva oslovení odborníci ale uvedli, že cokoliv nad 20 procent by považovali za vysokou míru neúspěšnosti.

Pentagon v prohlášení z tohoto týdne odhadoval, že Rusko od začátku války odpálilo více než 1100 různých střel a raket. Američtí činitelé neupřesnili, kolik z nich zasáhlo své cíle a kolik jich selhalo.

Ruskou invazi na Ukrajinu, která začala 24. února, doprovází ostřelování ukrajinských měst a civilních budov a infrastruktury. Moskva, která válku oficiálně nazývá „speciální vojenská operace“, odmítá, že by mířila na jiné než vojenské cíle.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme