Z vesmírné stanice se po 355 dnech vrací Američan Vande Hei. Šéf ruské agentury hrozil, že ho tam nechá

Téměř po roce na Mezinárodní vesmírné stanici se na Zemi vrací americký astronaut Mark Vande Hei. Ještě počátkem měsíce ale nebylo jisté, jestli Američan z ISS vůbec někdy odletí.

Mezinárodní vesmírná stanice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní vesmírná stanice

Mezinárodní vesmírná stanice | Foto: NASA/Roscosmos | Zdroj: Reuters

Když Rusko zaútočilo na Ukrajinu, vztahy Ruska a Spojených států citelně ochladly a to se promítlo i do spolupráce ruského a amerického kosmického úřadu.

Hrozí pád Mezinárodní vesmírné stanice? ‚Šéf Roskosmosu hraje na emoce,‘ tvrdí expert

Číst článek

Zvláště když generální ředitel ruské vesmírné agentury Dmitrij Rogozin na sociálních sítích Američany a Evropskou unii varoval, že by Rusové kvůli americkým sankcím mohli ISS nechat spadnout na Zem.

Rogozin vyhrožoval taky tím, že Rusové Vande Heie z orbity Sojuzem neodvezou a že by tam astronaut mohl zůstat. Rogozinovy výhružky byly ale plané. Podle amerického vedení ISS se obě strany dohodly a Američan se domů vrací.

Co přesně ale bude dál s ISS, jasné není. Projektů Roskosmosu s vesmírnými agenturami zemí, které stojí za Ukrajinou, je mnoho. Většina je zatím přerušená. Chystá se ale intenzivnější spolupráce americké agentury NASA s evropskou vesmírnou agenturou ESA.

Návrat ze stanice

Krátce před půl desátou Středoevropského času se loď Sojuz MS - 19 odpojila od stanice ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice by mohla spadnout, pohrozil šéf Roskosmosu. Požaduje zrušení sankcí

Číst článek

„Pokud půjde všechno podle plánu, tak ve 13.28 by měla návratová kabina kosmické lodi Sojuz dosednout na padáku do kazašské stepi. Poté se ruští kosmonauti vydají do hvězdného městečka u Moskvy, zatímco Mark Vande Hei zamíří do amerického Houstonu,“ řekl Radiožurnálu šéfredaktor časopisu Kosmonautix Dušan Majer.

Mark Vande Hei se během pobytu na vesmírné stanici stal novým americkým rekordmanem. 15. března překonal dosavadní 340denní rekord bývalého astronauta NASA Scotta Kellyho - na mezinárodní vesmírné stanici totiž strávil 355 dnů.

Mark Vande Hei ve videu na sociálních sítích popsal, že se za ten skoro rok ve vesmíru naučil parádně manévrovat ve stavu beztíže. Vysvětluje, že už se na Zem těší. Po tak dlouhé době, kdy byl v uzavřeném prostoru, si totiž přeje hlavně jít ven.

Na stanici během svého prodlouženého pobytu prováděl mnoho vědeckých experimentů, o kterých myslí, že budou mít velký význam. A na otázku, jaký byl jeho nejoblíbenějším, pak řekl, že to bylo pěstování chili papriček. Cítit ve vesmíru jejich vůni a pak je moct i jíst - to bylo prý úžasné. Část výpěstků se ale samozřejmě zmrazila a poletí na Zem.

Z šesti měsíců téměř rok

Americký astronaut a jeho ruský kolega Piotr Dubrov měli na stanici být jen šest měsíců, místo nich ale před půl rokem domů odletěli ruští filmaři, kteří na ISS natáčeli. Oba muži tak museli zůstat do dalšího plánovaného letu a poletí tak až teď lodí Sojuz MS-19 ještě spolu s dalším Rusem Antonem Škaplerovem, který ale na ISS přiletěl později.

A kvůli válce na Ukrajině a přerušení vesmírné spolupráce Ruska se Západem je Mark Vande Hei zřejmě na nějakou dobu taky vůbec poslední Američan, který se ruskou kosmickou lodí proletí. Spojené státy totiž nadále plánují využívat spoje pronajaté od amerických soukromých společností.

Kateřina Schmiedová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme