‚Bitva o Donbas‘. Ruská vojska zahájila na východě Ukrajiny novou ofenzivu

Začala druhá fáze války, oznámil v pondělí na síti Telegram šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle agentury Reuters tím potvrdil dřívější zprávy ukrajinského ministerstva obrany o začátku ruské ofenzivy na východě Ukrajiny. Zahájení útoku na Donbasu následně potvrdil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tento článek je více než rok starý.

Sledujeme online Kyjev (Aktualizováno: 23:50 18. 4. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští vojáci na cestě do Mariupolu

Proruští vojáci | Zdroj: Reuters

„Můžeme říct, že ruské síly zahájily bitvu o Donbas, na kterou se dlouho připravovaly,“ řekl ve videoproslovu Zelenskyj, podle kterého se na tuto ofenzivu nyní soustředí významná část celé ruské armády. „Je jedno, kolik ruských vojáků sem přivedou, my budeme bojovat. Budeme se bránit. Budeme v tom každý den pokračovat," dodal prezident.

Spojené státy budou cvičit ukrajinské dělostřelce. Na místo dorazily první zbraně z balíku pomoci

Číst článek

Jermak obyvatele Ukrajiny ujistil, že jejich ozbrojené síly zvládnou ruský útok odrazit. „Důvěřujte naší armádě, je velmi silná,“ uvedl šéf prezidentské kanceláře.

O novém, silnějším útoku na východě Ukrajiny hovoří západní i ukrajinští činitelé od doby, co Rusko na konci března po vyjednávání delegací obou zemí v Istanbulu stáhlo své jednotky ze severu napadené země. Moskva tehdy krok zdůvodnila snahou vytvořit lepší podmínky pro dohodu s Ukrajinou a posílením vzájemné důvěry.

Kreml si zároveň po nezdařeném pokusu obsadit Kyjev v posledních týdnech vytyčil za svůj hlavní cíl právě převzetí kontroly nad Donbasem, píše agentura AP.

Samozvané proruské státy

Jako Donbas se označuje Doněcká uhelná pánev, rozsáhlý těžební a průmyslový region na východě Ukrajiny. Leží v něm i samozvané proruské státy Doněcká lidová republika a Luhanská republika, které Moskva uznala na konci února. Invazi na Ukrajinu zahájila o dva dny později právě pod záminkou pomoci povstaleckým republikám, útočit však začala i v jiných částech Ukrajiny a hovořila o „demilitarizaci a denacifikaci“ země.

Google odstranil na mapách rozostření ruských vojenských objektů, tvrdil Kyjev. Společnost to popřela

Číst článek

O začátku ruské ofenzivy v průběhu pondělka hovořilo několik ukrajinských činitelů včetně zastupitelů oblastí na východě Ukrajiny. „Je to peklo. Ofenziva, o které jsme už týdny mluvili, teď začala,“ napsal na facebooku gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Podle něj se bojuje ve městech Rubižne a Popasna.

„Rusko se připravuje na ofenzivu na východě Ukrajiny, aby převzalo plnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí a zajistilo stabilitu“ pozemního koridoru s Krymským poloostrovem, uvedl dříve podle serveru CNN mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Krym Rusko anektovalo v roce 2014.

Rusko posilami staženými ze severu Ukrajiny a z území ruského spojence Běloruska podle Reuters připravilo půdu pro vleklou bitvu, která si podle vojenských analytiků vyžádá velké ztráty na obou stranách. Ruské jednotky na Ukrajinu vpadly ze tří směrů po zemi, vzduchu i moři 24. února.

voj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme