Slovenská policie chce stíhat Fica vazebně. K tomu by musela dát souhlas sněmovna

Slovenská policie bude žádat, aby bylo možné obviněného expremiéra Roberta Fica stíhat vazebně. Vyplývá to z vyjádření policejního prezidenta Štefana Hamrana, o kterém informoval portál Postoj. Šéfa opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Fica, který je poslancem parlamentu, nemůže soud podle ústavy poslat do vazby bez souhlasu sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico v Bruselu

Policie obvinila Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z několika trestných činů, včetně zneužití pravomocí a založení a podpory zločinecké skupiny (Ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Příslušný návrh by parlamentu musel předložit generální prokurátor. Fico své stíhání již dříve označil za politickou mstu. Policie obvinila Fica a exministra vnitra Roberta Kaliňáka z několika trestných činů, včetně zneužití pravomocí a založení a podpory zločinecké skupiny.

Slovenská policie obvinila Fica a exministra Kaliňáka. Zosnovali zločineckou skupinu, tvrdí

Číst článek

Podezírá je kromě jiného z toho, že v době, kdy byli u moci, zneužívali policii a finanční správu k diskreditaci politických oponentů, mezi nimi už bývalého prezidenta Andreje Kisku a nynějšího ministra financí Igora Matoviče.

‚Politická msta‘

Slovenští poslanci obecně nemají imunitu před trestním stíháním, obvinit je nelze pouze za hlasování a za výroky přednesené ve sněmovně a v jejích orgánech. „Jde o čistou politickou mstu, jde o čistý pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany,“ reagoval Fico na obvinění v prohlášení, které strana Směr-SD ve středu poskytla ČTK.

Spolu s Ficem a jeho stranickým kolegou Kaliňákem byli nyní obviněni i někdejší policejní prezident Tibor Gašpar a podnikatel s vazbami na představitele Směru-SD Norbert Bödör. Gašpar a Bödör jsou už delší dobu stíháni v kauze, která se týká podezření ze zneužívání policie.

Bývalý slovenský prezident Kiska čelí obžalobě. Důvodem je údajný daňový delikt jeho firmy KTAG

Číst článek

Podle listu Sme se policii po obvinění Fica a Kaliňáka podařilo tuto kauzu spojit se špičkami Směru-SD. Mezi poškozenými ve Ficově a Kaliňákově případu jsou podle policie hlavně Kiska a Matovič, jehož hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti v roce 2020 přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby.

Ty skončily porážkou Směru-SD a jeho odchodem do opozice. Kiska se z pozice prezidenta vymezoval vůči Směru-SD, silným kritikem sociálních demokratů je dlouhodobě i Matovič. Policie se opírá například o výpovědi bývalých čelných představitelů finanční správy ohledně požadavků na diskreditaci Kisky a Matoviče v souvislosti s jejich podnikáním.

Obžaloba Andreje Kisky

Fico v minulosti označil Kisku i Matoviče za daňové podvodníky a do médií také unikly neveřejné informace o Kiskově firmě. Ty se týkaly možného daňového deliktu Kiskovy společnosti v souvislosti s financováním jeho kampaně před prezidentskými volbami v roce 2014, ve kterých Kiska porazil Fica.

Prokuratura v daňové kauze podala na Kisku obžalobu minulý týden, exprezident případ v minulosti označil za mstu od Fica. Bývalý trojnásobný slovenský premiér Fico dlouhodobě kritizoval už stíhání někdejších vysokých úředníků, bývalých pracovníků justice a jiných osob, které byly dříve obviněné při několika vlnách zatýkaní. Ty Slovensko zažilo po posledních volbách.

Fico také slovně útočil na elitní policejní vyšetřovatele, prokurátory či některé soudce. Směr-SD byl u moci nejprve v letech 2006 až 2010 a pak v letech 2012 až 2020, z toho čtyři roky vládl sám.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme