Německo pošle na Ukrajinu protiletadlové systémy Gepard. Likvidují vzdušné i pozemní cíle

Německo poskytne Ukrajině samohybný protiletadlový systém Gepard. Na úterní mezinárodní konferenci o Ukrajině na americké základně Ramstein v Německu to oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. O plánovaných dodávkách ještě před oficiálním oznámením informoval list Süddeutsche Zeitung a další německá média.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

samohybný protiletadlový systém Gepard

Gepard je založen na podvozku tanku Leopard, který je ve službě od poloviny 60. let 20. století (Ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Německo dodá protiletadlové obrněnce Gepard, právě to oznámila na základně Ramstein ministryně Lambrechtová,“ uvedlo na twitteru německé ministerstvo obrany. Německá vláda v pondělí souhlasila s tím, aby zbrojní výrobce Krauss-Maffei Wegmann mohl prodat repasované Gepardy z někdejších zásob německé armády. Společnost jich má několik desítek.

Německo téměř vyčerpalo možnosti dodávek zbraní Ukrajině, Scholz nechce konflikt NATO a Ruska

Číst článek

Gepard je založen na podvozku tanku Leopard, který je ve službě od poloviny 60. let 20. století. Je vybaven dvěma 35milimetrovými kanony a radiolokátorem. V devadesátých letech systém prošel modernizací. Gepard je schopen likvidovat nejen vzdušné, ale i pozemní cíle.

Váhavé Německo

Německo od počátku války na Ukrajině čelí kritice, že příliš pomalu a váhavě poskytuje Ukrajincům zbraně. Lambrechtová na konferenci ale řekla, že čísla hovoří o opaku, neboť Německo v prvním kroku poskytlo ukrajinské armádě protitankové i protiletecké střely.

Nyní chce Berlín podle ní rozšířit zásobování těžkými zbraněmi, a to i v rámci výměny s východoevropskými spojenci, kteří Ukrajině přenechávají své vybavení sovětské výroby.

Na základnu Ramstein na úterý pozval americký ministr obrany Lloyd Austin své protějšky nejen ze zemí Severoatlantické aliance, aby s nimi projednal možnosti dalších dodávek zbraní pro ukrajinskou armádu. Za Česko přislíbil účast náměstek ministryně obrany Jan Havránek, který se připojí dálkově.

ind, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme