Zeman vyzval Středulu k prezidentské kandidatuře, stávající uchazeče nazval ‚sbírkou podivných existencí‘

Prezident Miloš Zeman vystoupil na závěrečném dni osmého sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Vpravo předseda ČMKOS Josef Středula | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

„Skuteční kandidáti musí být přemlouvání,“ prohlásil na sobotním sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) prezident Miloš Zeman poté, co se na jeho delegáty obrátil s prosbou, aby svého staronového předsedu Josefa Středulu přemluvili ke kandidatuře v lednových prezidentských volbách. Šéf největší odborové centrály v Česku, který v pátek obhájil svou funkci, později novinářům potvrdil, že by kandidoval jen s podpisy občanů.

Praha (Aktualizováno: 14:14 30. 4. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud Středula výzvu přijme, bude podle Zemana jedním z nejsilnějších kandidátů. „Ta sbírka podivných existencí, která se teď hlásí, že chce být prezident, aniž by měla silný životní příběh – čest výjimkám – musí být podle mého názoru kompenzována několika silnými osobnostmi, mezi nimiž si volič může vybrat,“ prohlásil prezident.

„Promiň mi to neuctivé přirovnání,“ řekl pak směrem ke Středulovi, „je to jako vybírat bonbony z bonboniéry. Je možné, že některý bonbon bude otrávený. Ale to už je riziko podnikání.“

Na přímý dotaz odborářů Středula v sobotu potvrdil, že o kandidatuře uvažuje. Půjde do ní podle svých slov ale jenom po získání podpisů občanů a s podporou ČMKOS.

Staronový předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

„Nedovedl jsem si představit, že bych kandidoval bez podpory vás,“ prohlásil na sjezdu odborový předák. „Stojím v prvé řadě o vaše hlasy,“ zdůraznil s tím, že odbory mají víc členů než politické strany v Česku. Odboráře přitom požádal o „čas na rozmyšlenou“.

Středula se už před třemi lety nechal slyšet, že o účasti v prezidentské volbě vážně uvažuje. Zeman ho mezi možné kandidáty zařadil už letos v únoru. Staronový předseda ČMKOS nyní vystupuje jako kritik postupu a návrhů vládní pětikoalice. Nedávno pohrozil odborářskými protesty.

Prezidentská volba se bude konat na začátku příštího roku, Zeman už kandidovat nemůže. Za největší favority jsou dlouhodobě považování bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámili.

Kandidáti prezidentských voleb

Zájem o účast ve volbách mají více než dvě desítky kandidátů. Patří mezi ně podnikatelé Karel Janeček a Karel Diviš, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, senátor Marek Hilšer, podnikatel a bývalý poslanec Tomáš Březina, komik Miloš Knor, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebo šéf hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES Jakub Olbert.

Mezi dalšími veřejně známými osobnostmi, které buď projevily zájem kandidovat, nebo o kterých jako možných uchazečích mluví média, jsou třeba právě Středula, dále bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Pavel Fischer, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nebo exministr Michael Kocáb.

Komunisté plánují do boje vyslat bývalého místopředsedu Josefa Skálu, další strany a hnutí oznámí své kandidáty v příštích měsících.

Německo vzorem

Prezident Miloš Zeman během druhého dne sjezdu ČMKOS také vyzval odboráře, aby usilovali o zakotvení vlivu zaměstnanců ve vedení podniků. Byla by to podle něj mimo jiné zvýšená motivace pro pracovníky.

„Zejména malé a částečně střední podniky tím získají i dodatečný kapitál, ale to není nejpodstatnější. Nejpodstatnější je zvýšená motivace, pocit ‚tato firma je moje‘. Pocit reálného spoluvlastníka,“ vysvětlil Zeman. Za dobrý příklad považuje Německo, naopak za špatný pokládá kuponovou privatizaci.

Středulu opět zvolili předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů. Neměl protikandidáta

Číst článek

Ta byla jednou z metod velké privatizace, kterou si Československo a později Česko prošlo při hospodářské transformaci. Majetek byl privatizován pomocí směny investičních kuponů za akcie podniků. Završena byla v roce 1994. Zeman patří k jejím dlouhodobým kritikům.

„Máme snahu a chceme prosadit větší participaci zaměstnanců. Země jako Německo ukazují, že to je ta nejlepší cesta,“ odvětil Středula. „Účast zaměstnanců přináší nové myšlenky, způsoby, formy a při kreativitě českých zaměstnanců a zaměstnankyň si myslím, že to každému může pomoci,“ konstatoval.

Zeman na sjezdu odborů promluvil po osmi letech. Ve svém projevu zmínil například svůj přátelský vztah k odborům od doby, co byl v čele ČSSD a poté předsedou vlády. Zeman podporuje například snahu odborů o růst jak průměrné, tak minimální mzdy. Nesmí to však podle něj být jediným cílem.

Čtyřiapadesátiletý Středula řídí odborářskou konfederaci od dubna 2014. V páteční volbě neměl protikandidáta. Získal 153 ze 173 odevzdaných hlasů. Místopředsednické posty obhájili Vít Samek a Radka Sokolová. „Je to historicky poprvé, kdy vedení ČMKOS bude ve třetím období v nezměněném složení,“ podotkl Středula.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme