Finové jsou mistři světa. Zlaté medaile vystřelil v prodloužení proti Kanadě Manninen

Zlaté medaile z hokejového mistrovství světa zůstanou ve Finsku. Domácí tým dokázal v dramatickém finále v Tampere porazit Kanadu 4:3 v prodloužení díky přesilovkovému gólu Sakariho Manninena.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Tampere (Finsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už potřetí v řadě mělo finále mistrovství světa stejné složení. Zatímco v roce 2019 se radovali Finové, loni vybojovali zlato Kanaďané.

Čekání na medaili je u konce. Češi díky drtivé třetí třetině rozstříleli Američany a mají bronz

Číst článek

Od prvních minut se hrál v zaplněné hale svižný hokej, kralovali ale hlavně oba brankáři. Na úvodní gól se tak čekalo až do druhé třetiny, kdy dostala Kanada první možnost přesilové hry.

Po pěkné kombinaci se k puku dostal na levé straně Dylan Cozens a přesně v čase 24:00 ho napálil za záda finského brankáře.

Kanaďané vedli zaslouženě, protože byli do té doby o něco lepším týmem, ale i Finové měli několik dobrých šancí a jednou dokonce brankáře Chrise Driedgera zachránila tyč.

V poslední části nutně potřebovali vyrovnat a nakonec se jim to díky nedisciplinovanosti soupeře a také hodně sporného rozhodnutí hlavních rozhodčí povedlo.

Během finské klasické přesilovky totiž švédští sudí vyloučili Colea Sillingera za faul vysokou holí na Miro Heiskanena, přestože opakované záběry odhalily, že si finský obránce ublížil sám. V následné dvojnásobné přesilovce pak vyrovnal na 1:1 Mikael Granlund.

Aby té smůly pro Kanadu nebylo málo, při neúspěšném zákroku proti Granlundovi se zranil brankář Driedger a musel střídat. Jeho náhradníka Matta Tomkinse o chvíli později překonal svým druhým gólem Granlund – 2:1 pro Finsko.

Když necelých šest minut před koncem mířil po vhazování přesně Joel Armia a Finové vedli 3:1, zdálo se, že míří před bouřlivou kulisou za zlatými medailemi. Jenže kanadský tým se nikdy nevzdává a podobně jako proti Švédsku předvedl skvělý finiš.

Nejdřív dvě minuty a dvanáct sekund před koncem snížil Zach Whitecloud a v čase 58:36 vyrovnal Maxime Comtois. Oba góly zvládli Kanaďané vstřelit při hře bez brankáře.

Hrdina Manninen

V prodloužení se hrálo ve třech hráčích na obou stranách, takže o zajímavé momenty nebylo nouze. V šesté minutě fauloval kanadský kapitán Thomas Chabot finského Hannese Björninena a domácí měli rozhodující přesilovku.

Granlund našel po chvíli početní výhody volného Sakariho Manninena a ten ranou z první rozpoutal v Tampere a celém Finsku zlaté oslavy.

Finové tak po olympijských hrách ovládli v jednom roce i mistrovství světa. Do své sbírky přidali čtvrtý mistrovský titul – radovali se v letech 1997, 2011, 2019 a teď na domácím šampionátu v roce 2022.

Kanada se mohla v historickém pořadí mistrovských titulů posunout na první místo. Po nedělní porážce ale má na svém kontě stále 27 triumfů stejně jako Rusové.

Mistrovství světa v hokeji v Tampere - finále:
Finsko - Kanada 4:3 (0:0, 0:1, 3:2) v prodloužení
Branky a nahrávky: 45. Mikael Granlund (Heiskanen, M. Lehtonen), 46. Mikael Granlund (M. Lehtonen, Hartikainen), 55. Armia (Lammikko), 67. Sakari Manninen (Granlund, Heiskanen) - 24. Cozens (Barzal, Severson), 58. Whitecloud (Barzal, J. Anderson), 59. Comtois (Barzal, Batherson). Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba Švéd.) - Briganti (USA), Synek (SR).

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme