‚Symbolické zahájení.‘ Do Litomyšle dorazila vláda i eurokomisaři, jednali o prioritách předsednictví

Na oficiální zahájení českého předsednictví v Radě Evropské unie dorazili do Litomyšle česká vláda a Evropská komise v čele s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou označil práci Komise při přípravě protiruských sankcí za skvělou. Mezi prioritami České republiky v čele Rady EU uvedl zajištění energetické nezávislosti a posílení bezpečnosti.

Obrazem Litomyšl Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání při zahájení českého předsednictví promluvili na tiskové konferenci

Eurokomisaři s českou vládou projednávali priority českého předsednictví v Radě EU | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

V Litomyšli nejprve zasedaly společně vláda s Evropskou komisí, následně jednali zvlášť premiér Petr Fiala (ODS) s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a jednotlivé resortní pracovní skupiny s unijními kolegy. Na následné tiskové konferenci premiér Fiala ocenil předchozí francouzské předsednictví v Radě EU i práci Evropské komise při přípravě protiruských sankcí.

Vláda s Evropskou komisí řešila zejména energetickou krizi a situaci na Ukrajině.

„Ukončení války, obnova Ukrajiny, to je klíč k řešení problémů, které dnes občany členských států Evropské unie trápí. Ať už je to migrace a její důsledky, růst cen energií, potravin a všechny další věci, které jsou přímo či nepřímo s ruskou agresí na Ukrajinu spojeny,“ dodal premiér.

Upozornění na euroskepticismus, složitá situace kvůli válce. Jak píše tisk o českém předsednictví?

Číst článek

Ursula von der Leyenová po jednání uvedla, že Evropská komise spoléhá na to, že české předsednictví posune jednání o balíčku Repower EU (energetický program, který umožňuje společné nákupy plynu a dostavbu energetické soustavy, pozn. red.) a prosazení příslušného nařízení.

„Energetická bezpečnost je důležitá pro Česko i celou Evropu," konstatovala von der Leyenová. Důležité je podle ní od Ruska přejít k dalším důvěryhodnějším dodavatelům, pracovat na úsporách v energetice, ale také investovat do obnovitelné energie.

České předsednictví se podle ní dále musí soustředit na jednání o klimatickém balíčku Fit for 55 či na program, který směřuje k přebudování ekonomiky po covidové pandemii. Jako další témata pro české předsednictví zmínila také Pakt stability a růstu či digitalizaci.

‚Symboly jsou důležité'

Příjezdy vlády a Evropské komise doprovodila průtrž mračen, přesto se u zámku sešlo několik desítek lidí. Někteří z nich tleskali při příjezdu von der Leyenové, někdo dal ale najevo i nesouhlas pískáním na píšťalku při příjezdech jednotlivých členů vlády.

Ostrý start: Česko přebralo unijní předsednictví od Francie. Zahájí ho na zámku v Litomyšli

Číst článek

Kromě společného zasedání vládního kabinetu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) s kolegiem Evropské komise je podle vyjádření vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) plánem na pátek představit komisařům priority jednotlivých resortních pracovních skupin.

„Je to symbolické zahájení, symboly jsou důležité. Nad rámec toho budeme jednat s celou řadou členů Evropské komise, což je nejvýznamnější orgán v EU z hlediska denní agendy,“ řekl při příjezdu do Litomyšle ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Sám považuje za důležité hovořit s místopředsedou komise pro meziinstitucionální vztahy a strategický výhled Marošem Šefčovičem nebo s komisařem pro krizový management Janezem Lenarčičem. „Jejich portfolia jsou důležitá pro zahraniční agendu,“ uvedl Lipavský. S Lenarčičem chce diskutovat o humanitární pomoci na Ukrajinu, se Šefčovičem o spolupráci EU a Británie.

Do Litomyšle nedorazili všichni eurokomisaři, absentují mimo jiné šéf unijní diplomacie Josep Borrell či místopředseda komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans.

V podvečer do Litomyšle přijeli také zástupci obou parlamentních komor včetně předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Pekarová Adamová novinářům řekla, že ČR předsednictví přebírá v době plné výzev a velkých úkolů. Vystrčil zdůraznil, že rolí předsednické země není EU vést, ale především spojovat a moderovat diskusi mezi členskými zeměmi. Za zásadní výzvu označil zvládnutí energetické krize spojené s odklonem od ruských fosilních paliv.

V sedm hodin večer začal Koncert pro Evropu, na němž Česká filharmonie zahraje Smetanovu symfonickou báseň Z českých luhů a hájů, Sukovu Pragu a Brahmsův první klavírní koncert.

ČTK, aur, hav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme